• Informacje na temat:

    hamburgery z suszonymi pomidorami

Artykuły na temat: hamburgery z suszonymi pomidorami
  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    Naukowcy alarmują od lat: Woda jest na wagę złota i jeśli nie nauczymy się jej gromadzić już dziś, w niedalekiej przyszłości mogą nam grozić... wojny o wodę.

  • Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV...

  • Jak pomóc uczniowi zdać egzamin?

    ...dziecko je tak przez dłuższy czas, nawet przy najlepszych chęciach trudno mu się efektywnie uczyć. Rodzice nie protestują? - Sami często kupują gotowe hamburgery. W dobrej wierze, bo myślą, że dziecko(...) w posiłku znajdą się wszystkie potrzebne aminokwasy. Kupne hamburgery skreślamy! Jakie inne popularne produkty należałoby też wpisać na tzw. czarną listę? - Nasze dzieci piją za dużo napojów...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Chcesz mieć piękne i gęste włosy? To powinno znaleźć się na twoim talerzu

    Każda kobieta marzy o tym, by mieć piękne i gęste włosy. Dobre kosmetyki i codzienna pielęgnacja wpływają na kondycję włosa, ale pełnego sukcesu nie da się osiągnąć bez dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Oto kilka produktów, które muszą znaleźć się na twoim talerzu.

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Miel i smaż

    ...w chlebie danie powstało jako obiad kryzysowy. W Stanach Zjednoczonych mielone mięso się grilluje i podaje w bułce, tak powstają znane nam wszystkim hamburgery. Klasyczna polska kuchnia każe nam(...) przypraw. Z pieczarek usuń nóżki, które następnie posiekaj i podsmaż na oliwie. Zalej przecierem, dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Do naczynia...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Superenergia na zawołanie

    ...wątrobę. Bananowy drink z bananami: Ułatwi ci zaśnięcie. Zmiksuj szklankę mleka z bananem i 3 suszonymi daktylami. Banany i daktyle zawierają tryptofan, aminokwas, który jest m.in. niezbędny do...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...