• Informacje na temat:

    hamburger z wołowiny f

Przepisy na temat: hamburger z wołowiny f
  • Hamburger ma swoje święto

    Klasycznie podaje się go z mięsnym kotletem. W wersji wegetariańskiej, można zastąpić go kotletem sojowym, z buraka albo grillowanym serem. Obowiązkowo jednak powinien znaleźć się w nim pomidor i majonez. We wtorek przypada Światowy Dzień Hamburgera.

  • Hamburger z masłem orzechowym i bekonem

    Danie to jest idealne, kiedy mamy ochotę na tradycyjnego burgera w niespotykanym wydaniu. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.

  • Amerykańskie hamburgery

    Składniki 4 sztuki: 500 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki bułki tartej cebula, starta na tarce jajko, roztrzepane 2 łyżki musztardy 4 bułki, rozkrojone kilka liści sałaty lodowej(...) hamburgery, z obu stron po 5-7 minut, aż będą dobrze upieczone. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple. 3. Zmiksuj wszystkie składniki dressingu. 4. Podgrzej bułki w piekarniku. Na spodach ułóż liście sałaty...

  • Hamburger - przysłał Aiwil

    ...40 dag zmielonej dość chudej wołowiny; 2 cebule; 1 jajko; starta gałka muszkatułowa; sól; pieprz; musztarda; olej do smażenia...

  • Hamburger - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 250 g mielonej chudej wołowiny, liść zielonej sałaty, 1 bułka na hamburger, 2 plastry ogórka kiszonego lub konserwowego, 2 plastry pomidora i 2 plastry cebuli, 30 ml oleju, sól(...) szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Dużego hamburgera smarujemy olejem (ew. smarujemy ruszt) i pieczemy w sumie 10 minut. Staramy się obrócić go na drugą...

  • Made in USA

    Hamburger i hot dog mogą być wyrafinowanymi potrawami, a bajgiel podstawą pysznej kanapki z łososiemjak z Nowego Jorku. Spróbuj! Nie potrzebujesz wizy...

  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    Skąd się wziął hamburger? Danie to powszechnie uważane jest za symbol Stanów Zjednoczonych, jednak do amerykańskiej kuchni wprowadzony został przez niemieckich imigrantów. Nazwa hamburger wywodzi się od befsztyka po hambursku (z miasta Hamburg), czyli kotleta z siekanej wołowiny. Po raz pierwszy hamburgera przygotowano w 1838 roku, ale pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" została...

  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    Jaka jest najnowsza kulinarna obsesja? Jedzenie czarnych składników. Po makaronie z atramentem mątwy i hamburgerach z węglem drzewnym, w topowych trendach obserwowanych na Pintereście znajdziemy(...) w białko roślinne, nic nie stoi na przeszkodzie, by służyły jako dodatek do skorupiaków czy kawałka wołowiny. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...kiedyś to zaprocentuje i za 10 lat twoje dziecko zaspokoi głód kanapką z chleba pełnoziarnistego z dużą ilością warzyw, a nie hamburgerem. Gotuj zdrowo Spróbuj prowadzić kuchnię(...) i wołowiny) przyrządzaj na wolnym ogniu, nie doprowadzając potrawy do mocnego wrzenia. Niech się gotuje nawet 3 godziny. Aby otrzymać znakomity smak, dodawaj tylko naturalne przyprawy (np. kilka ziarenek...

Artykuły na temat: hamburger z wołowiny f
  • Hamburger? Uwielbiam!

    Jeśli komuś hasło hamburger kojarzy się tylko z tuczącym fast foodem w plastikowej bułce i z plastikowym serem, to ja mu serdecznie współczuję. ​Bo to znaczy, że nie próbował nigdy prawdziwego hamburgera - a to wielka strata. I trzeba ją szybko nadrobić.

  • Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV...

  • Hamburger i cielęcina według Magdy Gessler

    Cała prawda o hamburgerze Przepis dla 4 osób Składniki: - 500 g wołowiny z lekkim przerostem tłuszczu (np. rostbefu, karkówki) - 100-150 ml bulionu - 4 bułki sezamowe - 2 liście sałaty rzymskiej - 2 kiszone ogórki - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 3 cm korzenia imbiru - 0,5 łyżeczki białej gorczycy - 0,5 łyżeczki ziaren kolendry - 0,5

  • Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera. Fot. 123RF/Picsel Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w...

  • Dania z grilla. Steak Hache

    Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? Fot. 123RF/Picsel W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta...

  • Zrezygnuj z czerwonego mięsa

    W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin, takich jak szynka, salami i parówki.

  • Już 12 października rozpocznie się festiwal Whisky Live Warsaw. Aby wygrać zaproszenia na to wydarzenie, weź udział w naszym konkursie. W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Jeśli chcesz wygrać zaproszenie na Festiwal, opowiedz nam, jakie danie przygotowałbyś z wykorzystaniem...

  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    ...jednego jabłka potrzeba 70 litrów wody, a jednego jajka - 135 litrów - do wyprodukowania jednej kromki chleba potrzeba 40 litrów wody, a jednego hamburgera - już 2400 litrów!  Wyprodukowanie jednego(...) przeciętny ślad wodny przypadający na kilokalorię wołowiny jest co najmniej dwadzieścia razy większy, niż ślad wodny zbóż czy ziemniaków. W drugiej połowie XX wieku konsumpcja mięsa na osobę wzrosła...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...