• Informacje na temat:

    gzik wielkopolski

Przepisy na temat: gzik wielkopolski
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...pyry z gzikiem. To nic innego, jak ziemniaki w mundurkach z dodatkiem twarogu ze szczypiorem i cebulą. Podhale znane jest przede wszystkim z oscypka. Niestety większość tych, które możemy kupić...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    .... Ze słodkości zdecydowany prym wiedzie młodzowy kuch obsypany kruszonką, czyli klasyczna babka drożdżowa, przygotowywana także w wersji marchewkowej. Wielkopolski zajączek W wielu rejonach polski(...) z nowszych tradycji wielkopolskich, która przywędrowała z Niemiec, jest również wręczanie dzieciom słodkich podarunków przyniesionych przez zajączka. Warunkiem otrzymania prezentu było jednak...

Artykuły na temat: gzik wielkopolski
  • Liber o gotowaniu z Sylwią Grzeszczak

    Obydwoje pochodzą z Wielkopolski i od prawie pięciu lat są małżeństwem. W 2015 roku na świat przyszło pierwsze dziecko pary - córka Bogna. Raper zrobił ostatnio wyjątek i zdradził, czy w związku z Sylwią jest miejsce na wspólne gotowanie. - Nie jesteśmy kucharzami z najwyższej półki, ale pyry z gzikiem każdy zrobi - wyznał. Dodał, że wolny czas woli spędzać na praktykowaniu swojej pasji...

  • Polski i zagraniczny przemysł coraz mocniej zwraca uwagę na to, jak negatywny wpływ na środowisko ma produkcja i używanie plastiku. W odpowiedzi na ten problem, producent Oleju Wielkopolskiego, jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych, wprowadza butelki pozyskane w 51% z materiałów z recyklingu. Fot.123RF/Picsel Olej Wielkopolski będzie pionierem w tej dziedzinie, gdyż jako pierwszy w Polsce wprowadzi olej w butelkach z 51% RPET. Produkcja w nowych opakowaniach rozpocznie...

  • Ziemniak. Trufla północy

    ...z gzikiem, szare kluchy, plendze czy szagówki (w innych regionach te pierwsze znane jako placki, te drugie jako kopytka), ale również to, że na Łęgach Dębińskich w Poznaniu wdzięczni rodacy wystawili...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniejszy w całej Polsce, a co roku w samej stolicy rogala świętomarcińskiego tylko 11 listopada konsumuje się aż 250 ton tego specjału. Fot. 123RF/Picsel Jest słodki, pełen pysznego nadzienia, a do tego ma niesamowitą historię. Jego wyjątkowość każdego roku przyciąga do stolicy Wielkopolski tysiące turystów. Rogalami świętomarcińskimi Poznaniacy...

  • Polskie tradycyjne potrawy to wasza najczęstsza odpowiedź na postawione pytanie. Jesteście dumni z naszej rodzimej kuchni i właśnie tym najchętniej poczęstowalibyście przyjaciela Włocha. Zobaczcie, które odpowiedzi nas urzekły i zdobyły nagrody. Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi. Wasze pomysły były naprawdę inspirujące, niestety nagrodzić mogliśmy jedynie trzy osoby.  Książki "Kuchnia toskańska" Piotra Adamczewskiego  wędrują do:   Pani Michalina Moja propozycja na danie dla...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...