• Informacje na temat:

    gyros z serem

Przepisy na temat: gyros z serem
  • Gyros drobiowy z warzywami oraz fetą

    Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków 80 dag mięsa gulaszowego z indyka 2 łyżki gotowej przyprawy do gyrosa 5 łyżek oliwy 2 kolorowe papryki 40 dag kapusty włoskiej(...), osusz, ew. potnij na jeszcze mniejsze kawałki. Przyprawę do gyrosa wymieszaj z oliwą. Polej mięso, odstaw je na 2 godziny. Papryki i kapustę oczyść, pokrój na kawałeczki. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj...

  • Pyszna, szybka zapiekanka na obiadek. Polecam!

  • Kremowa zupa ziemniaczana

    ...trójkącik serka, rozprowadzamy go w zupie. Dodajemy przyprawę kebab-gyros. Całość blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Zupę dekorujemy startym serem i dowolną zieleniną.

  • Pyszna zapiekanka która nadaję się na różne okazje:)

  • Greckie wrapy

    ...widelców “szarpiemy" mięso.  Sposób podania: 1. Tortille podpiekamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i smarujemy sosem.  2. Na wierzch układamy wieprzowinę gyros, pomidory, ogórek, krążki...

  • Pyszna, znika ze stołu w mig:)

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser(...) grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. Bardzo znanym serem jest graviera...

  • Smaczny pomysł na "Francuski gyros"

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...wyrabia. Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty(...) na grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. W kuchni greckiej używa...

  • PYSZNE TANIE I SZYBKO SIĘ ROBI

Artykuły na temat: gyros z serem
  • Grillowana tortilla z kurczakiem

    Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz go przyprawą Knorr, aby nadać mu charakterystyczny smak gyrosa, i skrop 2 łyżkami oliwy....

  • Zapiekanka po szwedzku

    Przygotowanie Ziemniaki obierz, przekrój na pół, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby były półmiękkie.  Pierś z kurczaka opłucz i również ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy gyros.  Przestudzone ziemniaki i pierś pokrój w kosteczkę i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano. Całość przełóż do naczynia...

  • Wakacje na Korfu - rajskiej wyspie zapomnienia

    ...owoców. Popularne są tu także grecki gyros i ser feta wyrabiany domowymi sposobami. Na Korfu możesz napotkać odmianę gołąbków - chodzi o faszerowane liście winorośli.  Wśród alkoholi wyrabianych na...

  • Złoto na talerzu

    ..., łyżka przyprawy do gyrosa, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 10 łyżek oliwy, sól, pieprz, kilka liści sałaty Na sos: szklanka jogurtu, 3 łyżki posiekanej natki lub świeżej mięty, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrób marynatę: wymieszaj 5 łyżek oliwy, przyprawę do gyrosa, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mięso opłucz, pokrój w grube paski i włóż do marynaty na co najmniej 30 minut...

  • Grecki słownik smaków

    Nasłynniejsze greckie dania to: Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron; Ellinikos kafes - kawa po grecku; Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła; Moschari - cielęcina z grilla; Mousakas - drobno posiekane mięso z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem; Ouzo mezedes - przekąski z kawałków sera, chleba, kiełbasy, ośmiornic; Pastizio - gruby makaron...

  • Grecki słownik smaków

    Nasłynniejsze greckie dania to: Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron; Ellinikos kafes - kawa po grecku; Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła; Moschari - cielęcina z grilla; Mousakas - drobno posiekane mięso z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem; Ouzo mezedes - przekąski z kawałków sera, chleba, kiełbasy, ośmiornic; Pastizio - gruby makaron...