• Informacje na temat:

    gulasz z wieprzowiny na ostro

Przepisy na temat: gulasz z wieprzowiny na ostro
  • Gulasz na ostro

    Sycący gulasz o wyrazistym smaku.

  • Wypróbowany przepis na "Gulasz na ostro"

  • Ostry gulasz po węgiersku

    Składniki: 3 czerwone papryki 80 dag filetu z indyka (ew. wieprzowiny, np. chudej łopatki) 1 papryczka chili 3 cebule 2 puszki pomidorów 5 ząbków czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego 5 dag masła l1 łyżka mąki pszennej mielona papryka ostra (2 łyżki) i słodka (1 łyżka) sól pieprz Przygotowanie: 1. Filet umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem...

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z kurczaka i wieprzowiny na ostro"

  • Pikantny gulasz wieprzowy

    Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty 60 dag pieczonej wieprzowiny 2 cebule 70 dag małych młodych ziemniaków 2 pomidory 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki(...) paprykę i mięso, smaż 5 min. Dołóż kapustę, wlej gorący bulion. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj Pikantny gulasz wieprzowy z koncentratem. Garnek przykryj pokrywką i duś bigosik 15 min...

  • Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

  • Gulasz hajducki

    Przepis: - 30 - 40 dag wieprzowiny od szynki albo łopatki, - duża cebula - 2 łyżki tłuszczu - pół główki kapusty (niedużej) - 3 łyżki śmietany - łyżka mąki - łyżka koncentratu pomidorowego - pół szklanki bulionu z kostki - pół łyżeczki mielonego kminku - szczypta ostrej papryki w proszku - sól do smaku i odrobina wody. Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć...

  • Przepis z Afryki Zachodniej popularny rowniez we Francji. Warto sprobowac.

  • Placki ziemniaczane z gulaszem

    Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 2 jajka, - 1,5 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 60 dag wieprzowiny, - 30 dag boczku, - po jednej papryce czerwonej i zielonej, - 2 cebule, - 3 ząbki(...) pokrojone warzywa, listek, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą, oraz bulion, dusić 30 minut. 3. Do gulaszu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i pastę paprykową, dusić jeszcze 10 minut, doprawić...

  • Gulasz wieprzowy podany z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

Artykuły na temat: gulasz z wieprzowiny na ostro
  • Gęsty? Gorący? Gulasz!

    ...surówką z kwaszonej kapusty. Gulasz z papryką Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 papryka, 2 łyżki koncentr. pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 100 ml czerwonego wina(...)Gulasz z grzybami Składniki na 4-6 porcji: 40-60 dag wołowiny zrazowej, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag pieczarek, 3-4 liście laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 50 ml szklanki białego...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie(...), natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę w proszku i pieczarki. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Gulasz wieprzowy po czesku z knedlikami Skład na 4 porcje: Gulasz: 500 g wieprzowiny bez kości...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Placki bez tajemnic

    ...doskonałe na słodko - ze śmietaną i cukrem - lub z przeróżnymi sosami : mięsnym-gulaszowym, paprykowym leczo lub grzybowym. Wypróbuj nasze przepisy! Na słodko z twarożkiem Składniki: 8 ziemniaków, sól(...) 2 łyżkami cukru. Kiedy masa będzie gładka, dodaj posiekaną miętę oraz winogrona. Twarożek nałóż pomiędzy dwa placki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Pikantne placki z gulaszem Składniki...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • W czeskiej kuchni

    ...houskove , obycejne , bramborové i owocne, a także svickova , czyli polędwica wołowa z sosem śmietanowym. Obowiązkowo na czeskim stole powinien pojawić się gulasz albo vepro , czyli porcja wieprzowiny z dużą ilością sosu. Jedną z najpopularniejszych piwnych przekąsek w Czechach jest utopenec , czyli marynowane kiełbaski. Podstawowym składnikiem tej piwnej przekąski są kiełbaski...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ...i przyrządzać pyszne gulasze. W winnym gulaszu Składniki na 4 porcje: 400 g wątróbki wołowej, cielęcej, wieprzowej lub drobiowej, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu(...) Składniki na 8 porcji: 400 g gotowego ciasta francuskiego, 250 g wątróbki wieprzowej, 150 g wieprzowiny bez kości, duża cebula, 2 łyżki smalcu, sól i pieprz czarny mielony, 400 g kiszonej kapusty...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...