• Informacje na temat:

    gulasz z wieprzowiny i wolowiny

Przepisy na temat: gulasz z wieprzowiny i wolowiny
Artykuły na temat: gulasz z wieprzowiny i wolowiny
  • Gęsty? Gorący? Gulasz!

    ...surówką z kwaszonej kapusty. Gulasz z papryką Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 papryka, 2 łyżki koncentr. pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 100 ml czerwonego wina(...)Gulasz z grzybami Składniki na 4-6 porcji: 40-60 dag wołowiny zrazowej, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag pieczarek, 3-4 liście laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 50 ml szklanki białego...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie(...), natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę w proszku i pieczarki. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Gulasz wieprzowy po czesku z knedlikami Skład na 4 porcje: Gulasz: 500 g wieprzowiny bez kości...

  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    ..., jest znakomity, dziekuje ci dziennikowiczko i polecam dalej. Skorzystalam tez z sugesti laczenia 2 gatunkow mies wieprzowego i wolowego. Tradycyjny gulasz wegierski jest tylko na wolowym miesie ale dodatek wieprzowiny - lopatki czyni go bardziej miekkim i lagodniejszym w smaku! na 6 porcji 500 g wolowiny - prega 500 g lopatki wieprzowej 300 g cebuli 1 lyzeczka papryki, badz...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    .... Region zachodni i północno zachodni, czyli Nord-pas-de-Calais słynie z flamandzkiego dania - potjevlesh, podobnego do gulaszu z czterech gatunków mięsa. Normandia słynie z muli, które podaje(...) pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Z jednego garnka

    ...gulasz - danie węgierskich pasterzy bydła (bydło nazywano gulya). Z kolei dodatek sporej ilości papryki i ostrych przypraw tworzy paprykarz. Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania drugiego. Podajemy ją w głębokich talerzach lub sporych bulionówkach i zjadamy łyżkami do zupy. Gulasz możemy też serwować na płaskich talerzach. Uwaga! Nie jest to propozycja dla osób na diecie! Takie...

  • Mamo, czytaj etykiety!

    ...dzieciom? Ja nigdy nie będę dawać, bo nie wierzę w ich skład. Czym jest MOM? - Mięsem Oddzielanym Mechanicznie. To nic innego jak mięsno-tłuszczowa masa, która powstaje z resztek drobiu, wieprzowiny czy(...) właśnie w tych nieszczęsnych parówkach, które nie wiedzieć czemu tak bardzo pasują nam do talerza maluszka...., a także w pasztetach, konserwach (np. gulasz angielski), pulpetach i gołąbkach w słoiku...