• Informacje na temat:

    gulasz z kiszona kapusta

Przepisy na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    ...1. Jeśli wlałaś do gulaszu zbyt dużo wody, możesz go lekko zagęścić, dodając kaszę mannę wymieszaną z zimną wodą. 2. Gdy danie jednogarnkowe ma zbyt intensywny smak, możesz go złagodzić, dodając(...) wzbogacisz, dodając do nich bulion mięsno-warzywny. Możesz go przygotować wcześniej, podzielić na porcje i zamrozić. Przed przyrządzeniem gulaszu wyjmij jedną porcję i zamiast wody dolewaj do dania bulion...

  • Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką

    Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego 2-3 łyżki oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 2-3 łyżki mąki 900 ml bulionu 1 kg(...) 45 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Naczynie wyjąć z piekarnika. Kapustę wmieszać do gulaszu. Na tym dachówkowato ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków...

  • Kociołek z kapustą

    Składniki: 500 g wieprzowiny na gulasz 2 cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz Słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Puszka pomidorów 0,3 l bulionu Po jednej żółtej i czerwonej papryce Por 400 g ziemniaków Słoik kiszonej kapusty (850 ml) Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Gulasz segedyński

    Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.

  • Soczewica zachwyca

    Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak. W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach(...) często sprawdzać czy już jest miękka, bo łatwo ją rozgotować. Na zupę, gulasz i w przypadku, gdy chcesz otrzymać danie o konsystencji kremu lub piure, najlepsza jest soczewica czerwona, pomarańczowa...

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ..., Frisco) itp.  Kiszonka dobra na wszystko Szczególnie zimą kiszona kapusta, ogórki czy nawet rzodkiewki i marchew mogą być prawdziwym wybawieniem w kuchni. Możesz je także wykorzystać w nietypowych(...) – od zupy jarzynowej przez gotowane warzywa w panierce aż po warzywne sosy i gulasze. Szybko zamrożone i odpowiednio przechowywane składniki zachowują większość składników odżywczych, dlatego bez obaw...

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...schronisko czy elegancka restauracja. Tradycyjne potrawy Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. "Schlutzkrapfen" (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), kiszona kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone...

  • Kuchnia chorwacka

    ...z ryb, homarów, krewetek małży ( najlepiej z Lipskiego kanału ), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza ( rižot ). Popularna jest również maništra, powstała na wzór włoskiego minestrone(...) w grzyby. Kuchnia Zagrzebia oferuje bardzo dobry kotlet cielęcy z serem oraz pieczenie, gulasze i makarony. W Međimurju obowiązkowo należy skosztować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek...

  • Szybki i tani obiad

    ...pietruszką. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal Lekki gulasz ziemniaczano-paprykowy Składniki na 4 porcje: - 1 kg ziemniaków, - sól, - 3 papryki (różne kolory(...), przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Ziemniaki odcedzić i dodać do pomidorów i gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Gulasz doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ajwarem...

Artykuły na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    ...konserwowanymi... ale jutro podam z kasza gryczana i kapusta kiszona domowej roboty. smacznego.(...), jest znakomity, dziekuje ci dziennikowiczko i polecam dalej. Skorzystalam tez z sugesti laczenia 2 gatunkow mies wieprzowego i wolowego. Tradycyjny gulasz wegierski jest tylko na wolowym miesie ale...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Zmień nawyki, buduj odporność

    Gdy nadchodzi jesień, zwykle przestawiasz swoją kuchnię na tryb "tłusto i solidnie". Czyli gotujesz jak prababcia: zawiesiste sosy, kaloryczne gulasze i okraszone skwarkami zupy. A po co?

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma(...) dodatek do zupy, gulaszu, ryżu, jajek, mięs, ryb. Kto lubi eksperymenty, niech potraktuje koreańską kiszonkę jako bazę i przygotuje z niej, za radą szefa kuchni i autora naszych przepisów Aleksandra...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • ​Poznaj przyprawę, która uzdrawia i odchudza

    ..., warto opiekać ziarna na suchej patelni. Sprawdzi się on jako dodatek do gulaszu, ciemnych sosów oraz dań mięsnych. Fantastycznie współgra również z kaszą kuskus, kiszoną kapustą i grillowanymi...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

Wideo na temat: gulasz z kiszona kapusta
  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.