• Informacje na temat:

    gulasz z boczkiem i fasola

Przepisy na temat: gulasz z boczkiem i fasola
  • Gulasze z kiełbasą

    Meksykański kociołek z fasolą Sposób przygotowania 1. Kiełbasę paprykową pokrój w grubsze plasterki. Mięso na gulasz opłucz, osusz. Chili opłucz, strączek drobno pokrój. Paprykę oczyść z pestek(...) smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.  3. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki...

  • Gulasz farmerski z brokułami

    Smaczne danie z warzywami i boczkiem...

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    .... Co warto mieć w spiżarni, aby móc zrobić prosty obiad? Przede wszystkim skup się na produktach w puszkach oraz suchych. Wszelkiego rodzaju strączki (fasola, groch, ciecierzyca) to podstawa do wielu(...) gulasz. Łopatkę wieprzową podsmaż na patelni. Do osobnego garnka wrzuć boczek (pokrojony w kostkę), cebulę, marchewkę (talarki) i paprykę (cienkie paski). Wszystko przesmaż z przyprawami (słodka i ostra...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...cieście, formuj pyzy, gotuj. Cebulę usmaż. Pyzy podawaj z sosem i podsmażoną cebulką.   Gulasz z indyka z papryką Sposób przygotowania 1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój. Skrop olejem(...) 3 minuty.  2. Na suchej patelni upraż orzechy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem orzechami i bazylią.  Fasola z warzywami Sposób przygotowania...

Artykuły na temat: gulasz z boczkiem i fasola
  • Ostra zupa z fasolą

    Zupa powinna być gęsta i przypominać gulasz (jeśli jest za rzadka, płyn trzeba odparować). Można też dodać do niej ugotowane, pokrojone mięso, a także cebulę, czosnek, chili.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    .... Region zachodni i północno zachodni, czyli Nord-pas-de-Calais słynie z flamandzkiego dania - potjevlesh, podobnego do gulaszu z czterech gatunków mięsa. Normandia słynie z muli, które podaje(...) pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    ...alkoholu radzą sobie Duńczycy.  Mleko z czekoladą - oto ich metoda na kaca. Warto spróbować, szczególnie kiedy następnego dnia odrzuca nas od jedzenia. Filipiny Puchero to gulasz przyrządzony(...)? Wszystkim, co kwaśne: wodą spod ogórków kiszonych, żurkiem, bigosem z kwaśnej kapusty. Nie brakuje też amatorów domowego rosołu, gulaszu, kiełbasy z grilla i innych tłustych dań. Wiele osób zaczyna...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry), zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 7 min. Patelnię zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem ok. 10 minut. Fabada - gulasz fasolowy(...) i morcillę (kaszankę dodaj 5 min przed końcem gotowania). Gdy fasola będzie już miękka, wyjmij chorizo oraz morcillę. Potrawę dopraw do smaku solą. Kiełbaski pokrój w mniejsze kawałki. Na talerze lub miseczki...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Brazylia: Tu można dobrze zjeść

    ...pochodzi ono od Tupinambá, jednego z rdzennych ludów, które zamieszkiwały te tereny na długo przed przybyciem Europejczyków i Afrykańczyków. Moqueca to zasadniczo rybny gulasz, więc Dadá wypatruje(...) z kolendrą, acareje, czyli pierogi z nadzieniem z czerwonej fasoli i krewetek, a także farofa, żółta mąka maniokowa smażona w oleju z boczkiem i cebulą, od której z każdą chwilą coraz bardziej się...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...