• Informacje na temat:

    gulasz mięsny z papryka

Przepisy na temat: gulasz mięsny z papryka
  • Gulasz węgierski na ostro

    ...przegotowanej wody (ew. bulionu wołowego wymieszanego z 4-5 łyżkami porto - słodkawy smak wina doskonale harmonizuje z pikantnymi potrawami z wołowiny).  3. Gulasz zagotuj, zredukuj płomień i duś pod(...) pikantnie solą, pieprzem oraz paprykami. Domieszaj śmietanę. Podawaj z plackami ziemniaczanymi. Udekoruj natką. 

  • Bardzo łatwe i smaczne.

  • Gulasze - dobre także po podgrzaniu

    ...płomieniu 15-20 minut.  3. Pod koniec duszenia wrzuć cebulki perłowe. Danie przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Posyp posiekanym majerankiem, ew. udekoruj świeżą natką. Paprykarz(...) na małym płomieniu jeszcze przez 30 minut. 3 Po 15 minutach duszenia do gulaszu dodaj fasolkę (bez wcześniejszego rozmrażania). Ok. 5 minut przed końcem duszenia dodaj pomidory. Całość przypraw solą...

  • Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można lekko podrasować wg własnego uznania.

  • Gulasz na ostro

    Sycący gulasz o wyrazistym smaku.

  • Smaczny pomysł na "Irlandzki gulasz mięsny"

  • Gulasz węgierski na pikantnie z dodatkiem ziemniaków

    ...całość zawrze,po czym zmniejszyć płomień i dusić gulasz pod przykryciem jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Około 15 minut przed końcem duszenia dolać wino i dołożyć pokrojone ziemniaki. Natkę opłukać, dobrze osuszyć,poodrywać listki i grubo je pokroić.Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do gulaszu. Dodać natkę. Wymieszać. Ponownie przyprawić solą, pierzem,cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekorować...

  • Wszystkim smakuje ;). Można stosować też jako sos.

  • Multicooker: Gulasz z indyka z ziemniaczkami na parze

    Składniki 200 g cukinii 150 g fasolki szparagowej 1 żółta papryka 1 cebula 400 g piersi indyka 1 łyżka mąki pszennej świeży tymianek 2 łyżki oliwy ½ kg młodych ziemniaków(...) duszonego mięsa. 6. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 30 minut. 7. Podając gotowe danie polać ziemniaki mięsnym sosem. 8. Kiedy...

  • Gdy pomysłu nie macie co na obiad zrobić, zróbcie to, co my. Wrzućcie wszystko do gara, powstanie pyszny gulasz ;) W zasadzie sam się robi, makaron też i danie gotowe ;)

Artykuły na temat: gulasz mięsny z papryka
  • Papryka

    ...chutney. Do sosów, gulaszy i potraw mięsnych warto wykorzystać maleńką czerwoną papryczkę Peperoncini. Jest ciekawa w smaku - ma i słodycz, i ostrość. Do marynowania i nadziewania oliwek idealna(...) smak mięsa. Jest też bardzo zdrowa, bo surowa papryka ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Po oczyszczeniu może być oryginalną, jadalną miseczką na dip czy sałatkę z ryżu lub kaszy. Pieczenie...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Węgierskie inspiracje

    Na południe od Karpat słońce świeci mocniej. Tu dojrzewają winogrona i papryka. Pomysłowość węgierskich kucharzy, bogactwo surowców sprawia, że kuchnia Madziarów jest wyjątkowo ciekawa.

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Smaki spiżarni: Ciecierzyca

    .... Można np. ją szybko uprażyć w piekarniku z ziołami i uzyskać aromatyczną, chrupiącą przekąskę dla gości. To pożywny dodatek do dań mięsnych i ryb. Jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zapiekanki. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...