• Informacje na temat:

    gulasz ewa

Przepisy na temat: gulasz ewa
  • Curry – dużo więcej niż smak

    Curry to zarówno danie, jak i aromatyczna przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Potrawa w różnej postaci obecna jest w całej Azji. Przeważnie kojarzona z pikantnym gulaszem, którego istotnymi składowymi są zioła i przyprawy. Czym jest zatem przyprawa curry? Okazuje się, że obok silnej nuty smakowej, ma nam do zaoferowania szereg właściwości leczniczych.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Kuskus: Czym naprawdę jest?

    ...krajów północnoafrykańskich jest to połączenie ugotowanych pszennych kuleczek serwowanych z gulaszem. Nazwa wywodzi się z arabskiego słowa "kaskasa", które tłumaczy się jako "tłuc, rozbijać" i ściśle(...) zmysłami. Ewa Koza, mamsmak.com  

  • Smaczny pomysł na "Gulasz z fasolą"

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    ...latynoamerykańska kuchnia proponuje nie tylko tacos i burritos w różnych smakach i o różnym stopniu ostrości, ale również gulasze, zupy czy faszerowane papryki. Zamawianie jedzenia online prosto do domu Drugą(...) Payback. Dzięki temu, przy każdym zamówieniu zbierzemy punkty, które możemy później wymienić na nagrody albo nimi zapłacić, na przykład za kolejne zamówienie jedzenia z dowozem do domu – mówi Ewa...

  • Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi(...) dzień jadamy tradycyjnie. Ja co prawda przepadam za oryginalnymi połączeniami, na przykład lubię mięsa nadziewane słodkimi owocami, ale rodzina nie podziela tych upodobań. Więc gotuję dla nich...

  • Postanowiłam zrobić remanent w moich zapasach i z tego co znalazłam ugotowałam pyszny gulasz, który podbił serca moich domowników

  • Aromatyczny gulasz z mięsa wieprzowego, doskonale smakuje podany z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.

  • Gulasz z mięsa wieprzowego. To danie, zna chyba każdy i każdy ma swój sposób na jego przygotowanie.

Artykuły na temat: gulasz ewa
  • Mam za mało czasu, przepraszam

    Nie chcę marnować już ani dnia - tłumaczy Ewa. - Lubię męża, ale to za mało, by być razem - wyjaśnia Maria. - W pojedynkę odzyskałam radość życia - mówi Krystyna. Stworzyły dom, odchowały dzieci, spędziły kilkadziesiąt lat w małżeństwie i... odeszły. Tak jak inne 50-latki, które nie godzą się na bylejakość. To wśród nich najszybciej przybywa w Polsce rozwodów. Bo w tym wieku chce się żyć z sensem.

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Goździk – więcej niż świeży oddech

    .... Sproszkowane warto dodać do pierników, pasztetów, gulaszu, makaronów i dań rybnych.   Ewa Koza, mamsmak.com         ***Zobacz także***(...) drzewa, które wywodzi się z Azji. Lecznicze właściwości goździków wynikają z zawartego w nich eugenolu, substancji o licznych właściwościach leczniczych. Eugenol zmniejsza aktywność enzymów...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    Janowski, Oktawia Nowacka, Małgorzata Ostrowska - Królikowska i Norbi. "Kolędę dwóch serc" zaśpiewali bracia z zespołu Pectus. Nie zabrakło również gości specjalnych! Trzech mistrzów kulinarnych - Marcin Budynek , Ewa Olejniczak i Grzegorz Łapanowski przygotowało w studiu kilka pysznych, świątecznych potraw. Autorami pytań, z którymi zmierzyli się uczestnicy Wielkiego Testu o Żywności był...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Komosa ryżowa w świątecznym menu

    ...użyć jej jako składnika sałatki, zupy, gulaszu, a także do wypieku ciasteczek czy tworzenia najbardziej wymyślnych deserów. Propozycja sałatki świątecznej: Potrzebne będą: szklanka komosy(...). Gotujemy komosę, myjemy warzywa i owoce. Gruszkę, pomarańczę, buraki i ser kroimy w niedbałe kawałki. Z musztardy, miodu i soku z cytryny robimy sos, którym polewamy wszystkie połączone ze sobą składniki...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Maria Banach: Strączki

    ...wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki... Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody - ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie(...) z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę. Ewa Wagner, magazyn...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...