• Informacje na temat:

    grzyby w bazylii

Przepisy na temat: grzyby w bazylii
  • Śniadaniowe gofry z kurkami

    Składniki na porcje: 50 g świeżych kurek łyżka masła 4 plasterki szybki parmeńskiej opakowanie gofrów np. Dan Cake starty parmezan 100 g twarogu półtłustego 10 listków bazylii 3 łyżki śmietany 12% sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie...

  • Bułki z pożywnym nadzieniem

    Bajgle z jajkiem sadzonym Sposób przygotowania Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając je wilgotną ściereczką albo papierowym kuchennym ręcznikiem. Potem grzyby potnij na kawałeczki (by nie(...) grzyby puszczą wtedy dużo wody!). Dymki oczyść, posiekaj. Passatę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz gałką...

  • Faszerowane dynie

    ...i oczyszczone  oraz pokrojone grzyby.  Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą  i pieprzem i duś wszystko  10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje. 3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód  i połowę posiekanych  listków bazylii. Dopraw  do smaku pieprzem i solą. 4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem.  Posmaruj wierzch oliwą  i znów wstaw do...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    Suflet z grzybami 1. Na maśle klarowanym podsmaż przyprawione solą i pieprzem grzyby. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką(...) brukselkę. Zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, by się roztopił. Danie podawaj udekorowane świeżymi listkami bazylii i posypane świeżo zmielonym...

  • Placki z kolorowym farszem

    ...naleśniki z obu stron. Na drugiej patelni  rozgrzej łyżeczkę oleju i przesmaż pieczarki  lub inne grzyby. Oprósz solą i pieprzem.  3. Naleśniki rozłóż na talerzach. Ułóż na nich  po porcji pieczarek oraz pomidorków.  4. Rozłóż także listki rukoli i bazylii, posyp serem.

  • Czosnkowy przysmak z bryndzą

    ...i cebulę. Do- łóż boczek. Smaż dalej, ok. 2 minut, aż lekko się zrumieni. Dołóż pieczarki. Grzyby duś do miękkości (ok. 5 minut). Pod koniec oprósz solą, pieprzem i suszonym majerankiem.  3. Żółty(...), cząstkami czosnku oraz listkami bazylii. 

  • Przepisy na dania z grzybami

    ...na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200 st. C przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru. Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie(...). W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby...

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    ...patelni grillowej 6-7 min.  2. Kaszę mieszam z usmażonymi warzywami i drobno posiekanymi listkami bazylii (1-2 łyżki). Przed podaniem posypuję startą mozzarellą. Dekoruję listkami bazylii. Kaszotto z podrobami Sposób przygotowania 1. Grzyby moczę w 1,5 szklanki wody. Żołądki oczyszczam, zalewam wodą i gotuję. Odcedzam, ponownie zalewam wodą. Dodaję łyżeczkę jarzynki, liść laurowy oraz...

  • Sprawdzone przepisy na obiad

    ..., od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Posyp natką.  Bruschetta caponata Sposób przygotowania 1. Suszone grzyby mocz godzinę. Papryki, pieczarki, cebulę, bakłażan pokrój drobno, usmaż na oliwie, mieszając od czasu do czasu.  2. Dodaj posiekane grzyby, rodzynki, posyp przyprawami, podlej kilkoma łyżkami wody, duś 20 minut. Pod koniec wlej ocet balsamiczny, duś jeszcze chwilę...

  • Boczniaki po tajsku

    Sposób przygotowania Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać...

Artykuły na temat: grzyby w bazylii
  • Bazylia uspokaja i wzmacnia serce

    Zawiera dużą ilość olejku eterycznego oraz polifenoli, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Uspokaja, wzmacnia serce i odporność, poprawia trawienie i likwiduje obrzęki. Jak przygotować Napar: Łyżkę suszonej bazylii (50 g/4 zł) zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź. Wywar: Cztery gałązki bazylii (lub...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Grzanki z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Oczyszczone grzyby podsmaż na łyżce oliwy z posiekaną cebulą.   2. Orzeszki upraż na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj listki bazylii, ser, orzeszki piniowe i łyżkę oliwy.  3. Wymieszaj z kurkami i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bagietkę pokrój, posmaruj resztą oliwy i zapiecz. Nałóż grzyby. Podawaj na gorąco. Zobacz także:  

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Grzanki z kurkami

    Oczyszczone grzyby podsmaż na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Orzeszki upraż na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj listki bazylii (kilka zostaw), ser, orzeszki piniowe i łyżkę oliwy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę pokrój, posmaruj resztą oliwy i zapiecz. Nałóż pesto i grzyby. Podawaj gorące z listkami bazylii. Pesto domowe możesz zastąpi gotowym.

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Grzanki z borowikami

    Przygotowanie: Oczyszczone grzyby podsmaż na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Przygotuj pesto: orzeszki upraż na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj listki bazylii (kilka zostaw), ser, orzeszki piniowe i łyżkę oliwy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę pokrój, posmaruj resztą oliwy i zapiecz. Nałóż pesto i grzyby. Podawaj gorące z listkami bazylii. Zobacz także:

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa i grzyby przesmażyć na oliwie, przykryć, dusić 15 min, przełożyć do garnka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i rozdrobnione mięso. Gdy się zrumieni, połączyć z warzywami.  2. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dołożyć do mięsa...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...