• Informacje na temat:

    grzyby maślaki

Przepisy na temat: grzyby maślaki
  • Grzyby – leśne mięso

    Do niedawna powtarzano opinię, że oprócz radości ze zbierania grzybów i przyjemności kosztowania dań z ich dodatkiem, nic wartościowego z nich nie uzyskamy. Dziś wiemy, że grzyby mają korzystny wpływ na nasze zdrowie: działają przeciwcukrzycowo, przeciwwirusowo i antybakteryjne. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć?

  • Dziś pokażę marynowane maślaki. Parę dni temu pojawił się w naszym pobliskim lesie prawdziwy wysyp tych grzybków. Jeszcze tydzień wcześniej znaleźliśmy tylko kilka, ilość w sam raz do urozmaicenia jajecznicy. A teraz – proszę Państwa, godzinka w lesie i dwa kosze maślaków! I jeszcze sporo małych zostało, więc za dwa dni znów sprawdzimy, co tam wyrosło. A tymczasem zapraszam na marynowane maślaki.

  • Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    ...​Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, pojawiają się pytania czy można je podawać dzieciom. Te ciężkostrawne dary lasu nie powinny się pojawić w diecie maluchów przed siódmym rokiem życia. Niektórzy mówią, że nawet przed pełnoletnością.

  • Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości...

  • Grzybki w lesie już się pojawiają. Maślaków jeszcze nie ma, ale jesień już niedługo.

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Przepis wart wypróbowania: "Maślaki w śmietanie"

  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    ...jest głównym składnikiem lub intensywną przyprawą. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za(...)W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek...

  • Sprawdzony przepis na "Maślaki w pęczaku"

Artykuły na temat: grzyby maślaki
  • Pora na grzyby

    Jesienią każdy lubi iść na grzyby i najchętniej zwiózłby do domu całe wiadra tych leśnych darów. A wiesz, gdzie ich szukać?

  • Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

    Doskonały dodatek, klasyk polskiej kuchni, a jednocześnie w razie pomyłki śmiertelnie niebezpieczny składnik dań. Tylko w ubiegłym roku trujące grzyby zjadło 48 osób. Jedna z nich zmarła.

  • Risotto z grzybami i parmezanem

    Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszne risotto.

  • Zupa krem z podgrzybków

    Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną zupę krem.

  • Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem

    Prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie, kurki – jest ich w tym roku w lasach mnóstwo.

  • Aromatyczna zupa krem

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).

  • Apteka w grzybowym kapeluszu

    Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe.

  • Carpaccio to włoski zimny przysmak z surowej polędwicy, przyjął się też wariant rybny, z łososia. Otóż można z powodzeniem przyrządzić na podobnej zasadzie surowe grzyby. Trudno sobie wyobrazić lepszą zakąskę pod kieliszek wódki w blasku zachodzącego lipcowego słońca.

  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Przygotowanie: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Uformować kule i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia. Oczyścić i pokroić grzyby. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojony w talarki por i maślaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać pół szklanki wody, dusić ok. 15 minut. Zagęścić mąką...

  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę. Suszenie Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej(...), grzyby zamrażam w całości lub w kawałkach. Całe najpierw układam na tacy wyłożonej pergaminem i nieco podmrażam. Dopiero potem przekładam do pojemnika i zostawiam w niskiej temperaturze. Dzięki temu...

Wideo na temat: grzyby maślaki
  • Królestwo grzybów, czyli nie tylko leśne skarby

    Jesień to czas grzybobrania, a że w tym roku grzyby wyjątkowo obrodziły, to prawdziwki, podgrzybki czy maślaki wypełniają kosze nie tylko tych najwytrawniejszych grzybiarzy. Warto przy tej okazji przypomnieć kilka ciekawych faktów ze świata grzybów – i to nie tylko tych z kapeluszami… Zdjęcia pochodzą z bazy X-Bank Gallery.