• Informacje na temat:

    grzyby marynowane domowe

Przepisy na temat: grzyby marynowane domowe
  • Keczup z pomidorów

    Pierwszy przeszczepiony do smaków zachodniego świata keczup powstał w Anglii i składał się z... grzybów. Dopiero później, w drugiej połowie XIX wieku, Heinz stworzył recepturę opartą na pomidorach. W wolnej chwili zerknij na zdjęcia grzybowego keczupu. Wystarczy rzut oka, by zrozumieć, jak bardzo powinniśmy być wdzięczni Heinzowi za to, że w swojej recepturze grzyby zamienił właśnie na pomidory...

  • grzyby wyraziste w smaku, kwaśne ale nie za bardzo, stary, dobry, wypróbowany przepis

  • Sprawdzone sposoby

    .... 3. Jeśli używasz do potraw grzybów suszonych, najpierw je namocz, potem dokładnie opłucz. Mogą zawierać piach i inne zanieczyszczenia. 4. Przed suszeniem grzybów oczyść je na sucho. Suszone grzyby...

  • podaję swój przepis wielokrotnie sprawdzony,

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Skarby jesieni zamknięte w słoiku :)

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę.

  • Na przednówku tylko kiszonki

    ...ogórki, czy kapusta są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. - Zwłaszcza kapusta ma więcej witaminy C - podkreśla Okrasa. Ale kisić można również grzyby, pomidory - robią to choćby Rosjanie, czy(...) o wiele zdrowsze, niż produkty marynowane - podkreśla.

Artykuły na temat: grzyby marynowane domowe
  • Grzyby służą zdrowiu

    Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Ewa Wachowicz: Potrawy inspirowane jesienią

    Wspaniałym składnikiem jesiennych potraw są grzyby, ale nie tylko. To właśnie teraz papryka jest najsmaczniejsza, warto wykorzystać ją w swojej kuchni. Jak przygotować ją, by była najsmaczniejsza? Ewa wyjaśnia, że paprykę najpierw piecze w piekarniku, obiera ze skórki i wycina gniazda nasienne, a następnie marynuje,  w czosnku, soli, rozmarynie i oliwie. Po kilku godzinach smaki łączą się...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Podagra: Unikamy ataków bólu

    ...lekarza dieta i leki zmniejszające ilość kwasu moczowego pomagają pozbyć się dolegliwości. Jednak naturalne, domowe sposoby również oddalają widmo kolejnego napadu bólu. Ziołowe napary Skuteczne(...), podnoszących próg bólowy. Ważna dieta By zmniejszyć ryzyko ataku podagry, trzeba jak najrzadziej sięgać po: ✔masło, pełnotłuste mleko i twarogi, majonez; ✔mięso, podroby; ✔ryby solone, marynowane...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...