• Informacje na temat:

    grzybowa ze swiezych grzybow

Przepisy na temat: grzybowa ze swiezych grzybow
  • Grzybowe spaghetti

    .... Ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. 4. Makaron odcedź, wymieszaj z łyżką oleju. Rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem grzybowym.

  • Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów to danie obowiązkowe do zrobienia w sezonie grzybowym ! Pyszna, szybka i sycąca. Ugotowana na wywarze warzywnym i podana z makaronem i świeżym koperkiem. Zupa pachnąca lasem :)

  • Risotto grzybowe

    Z grzybami leśnymi.

  • Sezon grzybowy w pełni, warto zrobić dobrą, aromatyczną, pachnącą świeżymi grzybami zupę.

  • Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będzie naczynie żaroodporne o pojemności dwóch litrów. Cebulę należy pokroić w kostkę, dusić w oleju przez 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w paski grzyby i przyprawy, po czym dusić pod przykryciem przez następnych 5 minut. Dodać mąkę, dobrze wymieszać. Dolać litr gorącego rosołu. Gotować pod przykryciem przez 8 minut - odwrócić naczynie o 180 stopni...

  • Gdy przed kilku dniami wybraliśmy się na kolejne grzybobranie, nie martwiłam się o obiad – w domu czekała już na nas zupa ze świeżych grzybów. Zupa z maślaków! Wystarczyło pogotować ją jeszcze przez chwilę, zabielić i ugotować makaron. I jeść, trzęsąc uszami, bo zupa ze świeżych grzybów jest pyszna!

  • Tarta grzybowa

    Nie tylko dla wegetarian.

  • Sałatka grzybowa

    Pyszna, aromatyczna sałatka.

  • Dopóki sezon trwa warto skusić się na taką zupę.

Artykuły na temat: grzybowa ze swiezych grzybow
  • Zupa grzybowa

    W Wigilię jedni jedzą barszcz z uszkami, inni grzybową.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Grzybowe specjały

    Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Grzybowe smakołyki

    ...sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą grzybową. Podsyp ciasto odrobiną mąki i lekko rozwałkuj. Wyłóż ciastem natłuszczoną formę keksową. Napełnij ją masą grzybową, starając się, żeby grzyby smażone(...) ciasto na cienki placek, szklanką wykrawaj kółka, nakładaj farsz grzybowy i zlepiaj pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posyp...

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...

  • Świąteczny kapelusz

    ...sos beszamelowy, doprawiamy solą i pieprzem, szczyptą tartej gałki muszkatołowej i łyżką parmezanu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z łyżką masła, sosem grzybowym i połową sosu...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...