• Informacje na temat:

    grzybki w słoikach

Przepisy na temat: grzybki w słoikach
  • Grzybki w occie do kolacji

    ..., odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10-15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. 2. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzbów 0,6

  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • Pieczarki w occie balsamicznym

    Wyśmienite grzybki.

  • Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku

    Przygotowanie domowych przetworów jest dużo łatwiejsze, niż by się mogło wydawać. Wystarczy spełnić kilka zasad, aby przez całą zimę móc się cieszyć smakami lata i jesieni zamkniętymi w słoikach(...) przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe! Ogórki małosolne Sposób przygotowania Umyte ogórki umieścić ciasno w słoikach o pojemości 1 l. Dodać gałązki...

  • Błyskawiczne sosy do przekąsek

    Dobrze dobrany sos to najlepszy sposób, aby podkreślić smak potrawy. Z naszymi przepisami nawet kulinarni debiutanci przygotują bez problemu najsmaczniejsze dodatki.

  • Rodzinne śniadanie

    ..., 7 ogórków konserwowych, duży słoik grzybków marynowanych, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki śmietany 18 proc., 6 łyżek majonezu, sól, szczypta cukru, szczypta pieprzu Ogórki, grzybki i jajka drobno pokrój...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...przygotowania: Obrane, pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele ang. i uprzednio namoczone grzybki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj kiełbasę, dopraw i wlej...

Artykuły na temat: grzybki w słoikach
  • Kurki słodko-kwaśne

    Przygotowanie: Oczyść kurki i opłucz. Wrzuć je na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i ułóż w wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • przysmak gajowego

    Dostałam michę opieniek (opieńków) więc przystępuję do ich przetworzenia. Grzybki pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam na osoloną wodę na jakieś 2,3 minuty...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Napój z kombuczy

    Japońska kiszonka.

  • Właśnie teraz w sklepach i na targowiskach możemy kupić najsmaczniejsze, pachnące słońcem pomidory. Warto zachować ten smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju przetwory. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować...

  • Pora na grzyby - zbierz i przechowaj na zimę

    Jakie zbierać? Nie schylaj się po bardzo młode grzybki. Pozwól im urosnąć i w pełni się wykształcić. Wtedy łatwiej poznasz, czy są jadalne, czy trujące. Również przejrzałe okazy zostaw w lesie(...). Zaparzają się bowiem i wytwarzają niebezpieczne, toksyczne substancje. Pierwsza obróbka Natychmiast po powrocie do domu oczyść grzyby i usmaż, uduś, ugotuj lub przetwórz - zamknij w słoikach, ususz...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Brałaś antybiotyk: Wzmocnij organizm

    ...grzybkiem tybetańskim Wzmacnia odporność i odbudowuje prawidłową florę bakteryjną jelit. Trwa 20 dni. Szczepkę grzybków można kupić w internecie, ok. 8 zł. Aby przygotować z niej kefir - 2 łyżeczki...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...