• Informacje na temat:

    grzanki ze szpinakiem i fetą

Przepisy na temat: grzanki ze szpinakiem i fetą
  • Jajko sadzone na zapiekanym szpinaku, z fetą

    ...dania podawaj czosnkowe grzanki skropione oliwą. 

  • Zielony omlet z orzechowym miksem

    Sposób przygotowania Szpinak blendujemy z oliwkami i jajkami na gładką masę na omlet, dodajemy przyprawy. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i makadamia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka omletów. Podajemy z pokrojonymi pomidorami, papryką, rozdrobionym serem feta, prażonymi orzechami nerkowca i makadamia. Możemy do omletu podać też grzanki. 

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...pokruszoną fetą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Płat ciasta podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na wąski pasek na stolnicy lekko oprószonej mąką. Na połowie każdego paska rozłóż po połowie...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...pleśniowy typu lazur, wymieszany z posiekanymi orzechami włoskimi nada wyjątkowego smaku grillowanym połówkom gruszki. Farszem z sera feta lub mozzarelli oraz szpinakiem, czosnkiem i cebulką możemy również(...) i serów warto serwować np. grzanki z bagietki z masłem ziołowo-czosnkowym. Możemy też zgrillować przygotowane wcześniej kotleciki z kaszy z dodatkiem cebulki jajka, ziół oraz oliwy. Przygotowując...

Artykuły na temat: grzanki ze szpinakiem i fetą
  • Sałatka ze szpinakiem i pomidorkami

    Chociaż szpinak nie należy do moich ulubionych warzyw, w tej kompozycji jest wyjątkowy i baardzo smaczny.

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem

    Przepyszna sałatka na grilla i wszelkie okazje, prosta i szybka w przygotowaniu. Wczoraj zrobiłam ją pierwszy raz na imprezę domową, bardzo wszystkim smakowała:-)

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • W krainie szpinaku

    ...tortownicy układamy naleśniki na przemian ze szpinakiem i warzywami. Zapiekamy 20-30 minut. Podajemy. Roladki szpinakowe a la gołąbki Składniki: 15 dag świeżych liści szpinaku, sól, 2 kromki chleba(...) kawałki i przyrumień na suchej patelni. Mielone mięso wymieszaj z jajkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp ostudzone grzanki...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Grajmy latem w zielone

    "Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Gotowe w pół godziny

    ..., szpinakiem, serem, czosnkiem i orzeszkami (można zastąpić je słonecznikiem, bo jest tańszy). Miksować, dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, wymieszać z pesto, udekorować bazylią. Sałatka z fetą Składniki na 2-3 porcje: 1 czerwona papryka, 3 duże pomidory, 1 mała puszka kukurydzy, 1 cytryna, 1 opakowanie sera feta (najlepiej oryginalnego), 20 dag ogórków kiszonych lub...

  • W Święta Bożego Narodzenia na stołach nie może zabraknąć śledzi. Podaj je w nowej, eleganckiej odsłonie. Składniki:   2 filety śledziowe 1/2 posiekanej czerwonej cebuli 1/2 posiekanej papryczki chili Sok i skórka z połowy limonki 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku 1/2 posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy lub oleju 1/2 jabłka pokrojonego w drobną kostkę Świeżo mielony czarny pieprz Do podania: grzanki z bagietki lub pieczywo żytnie   Wykonanie: Śledzie...