• Informacje na temat:

    grzanki z chleba na patelni

Przepisy na temat: grzanki z chleba na patelni
  • Pomidorowa z grzankami

    Wystarczy dodać chrupiące grzanki z serem, by zwykła pomidorowa zyskała zupełnie nowy smak. Jest tak sycąca, że śmiało może zastąpić drugie danie.

  • Grzanki z łososiem

    Sposób przygotowania 1. Chleb smarujemy masłem i smażymy na patelni grillowej 2. Układamy na nim łososia, ćwiartki pomidorków i drobno pokrojoną cytrynę. 3. Dekorujemy kaparami i rukolą. 4. Całość polewamy Sosem Tysiąca Wysp Roleski. *** #POMAGAMINTERIA Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej...

  • Sałatka Cezar z grzankami

    Sposób przygotowania 1. Sałatę umyj, porwij. Połóż na niej kawałki pieczonego kurczaka. Kromki chleba pokrój na małe kostki i podsmaż je na patelni na łyżce oliwy na złoto (możesz też podpiec je(...) sałacie z kurczakiem rozłóż grzanki, posyp serem, polej sosem i podaj.

  • Najlepsze grzanki z rydzami

    Składniki: 300 g świeżych rydzów 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli świeży tymianek 50 g sera gorgonzola 4 kromki dobrego chleba Przygotowanie: Rydze oczyść i odkrój nóżki. Masło roztop na patelni, dodaj do niego posiekany czosnek i grzyby. Smaż ok. 5 minut. Chleb podpiecz, nałóż warstwę rydzów, dodaj pokruszony ser gorgonzola i tymianek.

  • Porowa z czosnkowymi grzankami

    ...wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba skrop oliwą. Natrzyj roztartym czosnkiem. Włóż na patelnię i zrumień z obu stron. Zupę podawaj z grzankami. 

  • Marchewkowa z awokado i złocistymi grzankami

    ...w cienkie paski.  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kostki chleba i chwilę podsmażaj, aż się zrumienią i staną chrupiące. Zupę nalewaj do talerzy, dodaj awokado i po kilka kostek grzanek. 

  • Mus z dyni z grzankami

    Składniki: średnia dynia 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego 10 dag parmezanu 2 cm korzenia imbiru 1 łyżka śmietany 30 proc. 2 kromki chleba sól pieprz Przygotowanie(...) zupy dodaj starty na tarce o małych oczkach imbir i parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut do miękkości dyni, odstaw do ostygnięcia. Pokrojony w kostkę chleb upraż na suchej patelni...

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Sposób przygotowania Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć...

  • Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

    Składniki: 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake, 1 litr bulionu drobiowego 300g serka topionego 100g chudego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku Świeża pietruszka Oliwa Łyżeczka kurkumy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej...

  • Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

    Składniki: · 6 kromek chleba tostowego np. firmy Dan Cake · 1 litr bulionu drobiowego · 300g serka topionego · 100g chudego boczku · 2 cebule · 3 ząbki czosnku · świeża pietruszka · oliwa · łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej...

Artykuły na temat: grzanki z chleba na patelni
  • Krem z grzankami

    ...miękkie.  Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kostki pieczywa na jasnozłoty kolor. Grzanki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.  Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę porcjujemy do miseczek, dodajemy grzanki, po łyżce śmietany, wierzch posypujemy posiekaną natką i od razu podajemy. Wartość odżywcza...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Krem czosnkowy z grzankami

    Do zrobienia grzanek świetnie nadaje się suchy chleb. Pokrój go w kostkę. Włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmaż, często mieszając, na złoty kolor. W wersji beztłuszczowej: ułóż na blasze i podpiecz (ok. 5 minut) w 200°C (piekarnik ustawiony na termoobieg).

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Z grzankami

    Niby drobiazg, a dodaje daniom charakteru i struktury. Jesień to doskonały czas na grzanki!

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Zupa dyniowa z grzankami

    ...1. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać łyżeczkę przyprawy, zagotować. Włożyć pokrojoną dynię, ugotować do miękkości, zmiksować.  2. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać mleko i połowę masła. Zagotować, połączyć z dynią. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać.  3. Kromki chleba posmarować zmiażdżonym czosnkiem...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Czerstwe pieczywo? To nie problem

    Doskonałe na grzanki, do panierowania i zapiekania. Poprawi też smak potraw.

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.