• Informacje na temat:

    grzane wino z mleka

Przepisy na temat: grzane wino z mleka
  • Winna, gorąca czekolada podbija Instagram

    Gorąca czekolada i wino - to napoje, które jesienią i zimą rozgrzeją. Na Instagramie coraz popularniejszym trendem jest połączenie obu tych trunków i kompozycja winnej gorącej czekolady.

  • Smaczny grzaniec na chłodny wieczór

  • Cynamon

    ...nie mają tej charakterystycznej "nuty" bez kawałka cynamonu. Amatorzy gorących napojów z wina (grog, poncz, grzane wino) również nie zapominają o cynamonie. Natomiast kuchnia chińska(...) cynamonu. Również bywają amatorzy kawy prawdziwej z tą przyprawą. Przepisy Zupa piwna z cynamonem Składniki: •0,5 l jasnego piwa, •0,1 l mleka, •łyżka mąki ziemniaczanej, • jajko, • 2 dag cukru...

  • Grzaniec z czerwonego wina, rozgrzewa w chłodne wieczory.

  • Kuchnia bułgarska

    ...przygotować także z surowej papryki. • Tarator ( chłodnik dla 5 - 6 osób ) - 45 dag ogórków, 45 zielonej sałaty, 11 kwaśnego mleka, 1 l wody, 3 dag orzechów włoskich, łyżka oleju roślinnego, pęczek(...) kawałki, następnie dodajemy do mięsa. Potem wrzucamy kolejno: przecier pomidorowy, płaską łyżeczkę sproszkowanej papryki, kilka ziarenek pieprzu, liście bobkowe, wino. Dusimy na słabym ogniu. A potem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Grzane wino"

  • Naturalne, rozgrzewające, pyszne grzane wino na zimowe wieczory

  • Na jesienno-zimowe wieczory polecam aromatyczne grzane wino. Z plastrami pomarańczy, goździkami, cynamonem - fantastycznie rozgrzewa.

  • Czym najlepiej rozgrzać się wieczorem w zimie, kiedy za oknem mroźno i sypie śnieg? Grzanym winem! Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem jabłek i soku jabłkowego, pachnąca cynamonem, goździkami i anyżem :)

  • Zima wciąż trzyma, warto więc dostrzec i docenić zalety grzanego wina. I to nie takiego aromatyzowanego gotowca niepewnej jakości, które zimą często można kupić w sklepach, ale prawdziwego grzanego wina. Przygotowanego w domu z produktów dość łatwo dostępnych zarówno w osiedlowym sklepiku, w supermarkecie, jak i w sklepie internetowym. Po powrocie ze spaceru albo po uprawianiu sportów w mroźnej, zimowej aurze – naprawdę docenisz zalety grzanego wina! Uwaga – wpis możliwy do wprowadzenia w...

Artykuły na temat: grzane wino z mleka
  • To nas grzeje

    Dla narciarzy, saneczkarzy i snowboardzistów. Dla ciepłolubnych i wszystkich tych, którym długa zima daje się we znaki, mamy proste i przyjemne rozwiązania. Zamiast narzekać na zmarznięte dłonie i stopy, idź na masaż, poddaj się zabiegom w SPA lub zanurz się w wannie z dodatkiem olejku.

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Coś na rozgrzewkę

    ...wypróbować miksturę na bazie mleka. Podgrzej w rondelku szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki cynamonu, szczypty pieprzu oraz obranego i pokrojonego imbiru. Możesz też dorzucić przyprawy korzenne w postaci goździków i kardamonu. Gdy mleko nieco wystygnie, dodaj łyżeczkę miodu. Grzane wino Przygotuj butelkę czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, szklankę wody, ok. 20

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Rozgrzej się od środka

    Glögg: zagotuj 2 szkl. soku pomarańczowego. Do wrzątku wrzuć przyprawy (bez rodzynek i migdałów) i gotuj wywar przez ok.  30 minut na małym ogniu. Przelej napój przez sitko do drugiego garnka i dodaj do niego wino oraz cukier. Podgrzej całość, ale nie gotuj. Do szklanek z winem możesz dorzucić kilka migdałów lub rodzynek.  Glögg skandynawskie grzane wino Masala czaj: do garnuszka wlej...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Pięć sposobów na rozgrzanie

    ...będzie wrzące. Grzane wino Kubek grzanego wina lub piwa z przyprawami korzennymi działa niczym wewnętrzny termofor. Dodatek alkoholu wzmaga rozgrzewające działanie goździków i cynamonu. Dzięki nim gorący...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • "Jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy..."

    ..."św. Łucją" staje się najstarsza córka. O poranku 13 grudnia budzi ona rodziców,ubrana na biało i w wianku z zapalonymi świecami podaje kawę lub grzane wino, śpiewając przy tym włoską piosenkę "Santa(...). Zgodnie z legendą odwiedza kolejno wszystkie domy (wchodzi oczywiście przez komin), wypijając przy tym hektolitry mleka i zjadając tony pozostawionych przez dzieci ciasteczek. Prezenty powinny być...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...