• Informacje na temat:

    gryczane kluski

Przepisy na temat: gryczane kluski
  • Gryczane gnocchi

    Składniki na 4 porcje: 50 dag mączystych ziemniaków 15 dag mąki gryczanej 10 dag mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju 20 dag zielonej fasolki(...). Kluski wrzucaj na wrzątek z olejem, gotuj ok. 1 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch. 2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek...

  • Tania chłopska potrawa wg przepisu z 1892 roku.

  • Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    ...smażonej w cukrze. Przygotowane wcześniej kluski z makiem możesz przez 2-3 dni przechować w lodówce. Danie przygotujesz w 20 minut, jeśli użyjesz gotowej masy makowej, najlepiej zawierającej już...

  • Smaczny pomysł na "Kluski gryczane kładzione z serem"

  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla(...) Adyga strangolapreti. Można również wykonać włoskie kluski na bazie ziemniaków i marchewki, dzięki, której zyskają lekko słodkawy smak. Do ich przygotowania potrzebujemy: około 4 upieczonych...

  • Sprawdzony przepis na "Gryczane gnocchi"

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    .... wytrawne tartaletki czy pierogi z mąki gryczanej. Warto więc przygotować  kilka, różnorodnych potraw w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mieli możliwość spróbowania większej ilości kulinarnych(...) więcej witaminy B2. Natomiast 100g mąki gryczanej dostarczy nam manganu, fosforu czy magnezu. Mąka ta nie zawiera natomiast glutenu, dlatego produkty z niej powstałe mogą jeść osoby, które ze względów...

  • Dobry sposób na przemycenie kaszy gryczanej rodzince

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki. Okolica ta słynie także z kaszy gryczanej, stąd gryczaki - pierogi z jej dodatkiem. Spróbujmy także sera podpuszczkowego z dodatkiem cebulki oraz pysznej zupy...

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

Artykuły na temat: gryczane kluski
  • Gnocchi i haluszki

    ...z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu(...) muszelki. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Podawaj ciepłe. W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., bo większość z nas przecież lubi bułeczki, kluski, drożdżówki czy naleśniki. Tyjesz bez powodu? Miewasz huśtawki nastroju i niepohamowany apetyt? Dokuczają ci nawracające problemy trawienne albo(...) mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...dodatkowo pokombinować z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną. Uszka i pierogi to jednak nie wszystkie potrawy z glutenem na wigilijnym stole.  Dużą ostrożność należy zachować, przyrządzając kluski z makiem. Jeśli posiłkujesz się gotowym makaronem, zwróć uwagę, by kupić ten bez glutenu (np. z mąki kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej), a jeśli robisz kluski samodzielne, postaw na przepisy na bazie...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli(...) pokusić się o przygotowanie również pierogów z nadzieniem z kaszy gryczanej i suszonych śliwek. Bezpiecznym daniem dla osób stroniących od produktów zwierzęcych będzie również kapusta z grzybami, fasola...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Smaczna Polska

    ...- II Międzynarodowy Turniej Smaków (Liw); 31 sierpnia - Święto Plonów (Jedlińsk). Śląsk: Rolada, kluski i modra kapusta Rolada, kluski i modra kapusta Kojarzony z wielkim przemysłem, kopalniami(...) Kazimierz Dolny. Pięknie położony nad brzegiem Wisły stał się mekką artystów. Kuchnia: Tradycyjne dania przygotowywane są z mąki, kaszy gryczanej oraz jaglanej. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

Wideo na temat: gryczane kluski
  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.