• Informacje na temat:

    gruzinskie chaczapuri

Przepisy na temat: gruzinskie chaczapuri
  • Chaczapuri, czyli gruzińska pizza

    ...zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!

  • Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem.

  • Chaczapuri adżarskie, czyli kwintesencja gruzińskiej kuchni

    Chaczapuri, czyli przepyszny chlebek z serowym nadzieniem, jest podstawą gruzińskiej kuchni. Występuje w wielu wariantach – standardowym (wyłącznie z serem) lub z dodatkiem fasoli. Jednak każdy miłośnik kaukaskich smaków przyzna, że to chaczapuri adżarskie najbardziej zachwyca swoim wyglądem!

  • Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.

  • Kurczak czkmeruli, czyli karnawał po gruzińsku

    Kurczak czkmeruli to danie, niezwykle lubianej przez Polaków, kuchni gruzińskiej. Mięso w pysznym mleczno-czosnkowym sosie jest mniej popularne niż chaczapuri, ale równie smaczne. Co najważniejsze danie, składa się tylko z kilku składników, które zazwyczaj posiadamy w domu. Jak przygotować soczystego kurczaka w gruzińskiej odsłonie? Kurczaka pokrój tak, aby wyodrębnić z niego udka oraz piersi...

  • Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

  • Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

    Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

  • Kolejny z gruzińskich przepisów, nam bardzo posmakowało. Tutaj wersja z sodą, równie pyszna. W oryginalnym przepisie jest ser imeretyński, my użyliśmy sera ricotta, ale polecamy też mozzarellę parzoną.

  • Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

    Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować? Sposób przygotowania Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj...

  • Bardzo syta potrawa kuchni gruzińskiej,w formie łódek z ciasta drożdżowego poleca się na śniadanie.

Artykuły na temat: gruzinskie chaczapuri
  • Bułeczki chaczapuri

    Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Ten placek z serem i jajkiem jest uwielbiany na całym świecie i bardzo łatwo przygotować go w domu.

  • Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

    To doskonały pomysł na kolacje z przyjaciółmi. W zaciszu domu chleb podawaj na ciepło, wtedy smakuje najlepiej. I nie zapomnij o ziołach i serze (chaczo-ser + puri-chleb).

  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Swanetyjskie chaczapuri

    ...środek połóż kulkę sera. Do jednego chaczapuri włóż tylko jedną kulkę sera, a następnie owiń ją tak, by usunąć ze środka całe powietrze, i dokładnie zaklej. Gdy połączysz już wszystkie kulki sera z ciastem, wywróć każdy placek sklejonym miejscem do dołu i wałkuj do uzyskania grubości ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie połóż na niej chaczapuri i zapiekaj każdą stronę ok. 8-10 min...

  • Gruziński klucz do raju

    ...stole zjawia się karafka. - Moje najlepsze - mówi z dumą. A potem, jak to w Gruzji: pieczona jagnięcina, lokalny ser, bakłażan i szpinak z orzechami, chinkali, chaczapuri, czyli podłużne placki z chleba...

  • Gruzińskie smaki

    ...naleśników lub pastę do smarowania chleba. Chaczapuri adżarskie Składniki na 3 sztuki: 300 g mąki, 250 ml wody, 10 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, po 15 dag sera feta i mozzarella(...) ścięte ale żółtko wciąż płynne. Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając w jajku.

  • Bakłażany z orzechami

    W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym...

  • ​Nowy trend kulinarny prosto z Gruzji

    ...restauracyjni goście. Australijscy specjaliści sądzą, że w drugiej połowie 2019 roku użytkownicy mediów społecznościowych zachwycą się gruzińską kuchnią, a konkretnie chaczapuri. Jest to zapiekany placek(...) miastach można zaobserwować prawdziwy wysyp piekarni specjalizujących się w gruzińskich wypiekach. Dla Australijczyków chaczapuri jest bardziej egzotyczną potrawą. Mimo że nadal chętniej sięgają po...

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    ...wygląda stosunek Polaków do gruzińskiego jedzenia? Jak grzyby po deszczu wyrastają w Polsce kolejne chinkalnie, znamy chaczapuri, ale chyba trudno powiedzieć nam coś więcej. Zamykamy się w kilku(...) spróbować. Tanie loty zrobiły swoje... - Jasne. W Warszawie otwarto jakiś czas temu piekarnię gruzińską, nie ograniczamy się już tylko do chinkali i chaczapuri. Kuchnia gruzińska chyba nigdy nie...

  • Olia Hercules "Kaukasis"

    Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja - Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na...

Wideo na temat: gruzinskie chaczapuri
  • Andrzej Polan i jego domowe pieczywo

    Andrzej Polan zdradził w kuchni "Dzień dobry TVN" swój przepis na chałkę z kruszonką oraz bułeczki śniadaniowe z ziarnami. Kucharz zaprezentował także swoją wersję gruzińskiego chaczapuri. (Dzień Dobry TVN/x-news)