• Informacje na temat:

    gruszki w syropie do sloika

Przepisy na temat: gruszki w syropie do sloika
  • Aromatyczne gruszki z imbirem

    Składniki: 2 twarde gruszki około 2 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 4 cm kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 6 goździków 2 gwiazdki anyżu opcjonalnie: 1 liść kafiru (suszony liść tajskiej limonki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością) Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru. Gruszki...

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w syropie"

  • Sezon na gruszki

    ...minutach deser będzie gotowy. Słodkie i lekkie Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, a przez to zapobiegają zaparciom. Do tego, jak na słodkie owoce, mają niewiele kalorii, bo tylko ok. 60. Poleca się je więc dbającym o linię. Wbrew panującej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je więc jeść osoby z wrażliwym żołądkiem. Warto wiedzieć Najwcześniej na straganach pojawiają się słodkie...

  • Pyszny deserek dla dorosłych.

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich półsłodkie marynaty.

  • Najprostszy chyba przepis na gruszki w syropie, zapewne wykorzystywany w większości domach, by móc cieszyć się zapachem lata zimą. Ja uwielbiam ten przepis, bo gruszki się szybko robi, nie czarnieją, a potem są idealne do ciasta czy owocowej sałatki.

  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Wypróbowany przepis na "Gruszki w winnym syropie"

  • Gruszki faszerowane śliwkami

    Składniki: - 75 dkg gruszek, - 25 dkg śliwek, - 50 dkg cukru, - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego, - sok z cytryny Przygotowanie: Gruszki i śliwki umyć, przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego...

  • Są desery, którymi nie można się znudzić.

Artykuły na temat: gruszki w syropie do sloika
  • Gruszki w syropie

    Sposób przygotowania: 1. Gruszki umyj i pokrój. Polej je sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. W tym czasie zagotuj wodę z cukrem i octem, na wrzątek wrzuć owoce. 2. Gotuj je ok. 4 minut i odstaw do przestudzenia. Gdy wystygną, przełóż gruszki do wyparzonych słoików (nakrętki też się wyparza) i zalej zalewą. Wrzuć kilka goździków i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut...

  • Gruszki w syropie

    Jako deser, jako dodatek do ciast czy lodów... gruszki w syropie!

  • Gruszki w syropie

    Wyśmienity dodatek do mięs. Gruszki gotujesz przez kilka minut, a efekt zaskoczy każdego smakosza.

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...stany zapalne, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają kości, obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy. Grzechem byłoby więc nie wykorzystać ich mocy!  ● Godne polecenia są m.in. gruszki w zalewie cytrynowej.  W garnku zagotuj litr wody, dodaj sok z pięciu cytryn, 1/2 szklanki cukru, trzy liście laurowe, pięć goździków, szczyptę gorczycy. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...to koniec sezonu na nie. Tak zakonserwowane można później wykorzystać do zrobienia zupy, sosu czy potrawki. - Do słoików możecie także zapakować konfitury ze śliwek, prażone jabłka, gruszki w syropie...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...zawartością pektyn (naturalnej substancji żelującej), czyli jabłka, gruszki, jeżyny, śliwki, porzeczki. Im pektyn jest więcej, tym mniej możesz dodać cukru. Podstawowe proporcje to od 500 g do 800 g cukru...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki(...) nakrętkę) lub zjedz przetwór od razu. Konfitury są to przetwory gęste, lecz nie mają zżelowanej konsystencji. Otrzymuje się je bardzo długo smażąc całe lub rozdrobnione owoce w syropie o dużej...

  • Dobre bo domowe

    ...pestkę, na jej miejsce wkładano migdał bez skórki i dopiero potem smażono całe owoce w klarownym syropie.  Robienie dżemów i konfitur jest naturalnie zajęciem sezonowym. Zaczynamy pod koniec maja(...), potem wrzesień - gruszki, śliwki i czego dusza zapragnie.  Przyznam się, że moim ulubionym dżemem jest malinowy, uwielbiam też konfiturę z wiśni i galaretkę z czerwonej porzeczki. Natomiast od lat...

  • Smoothies - letnie koktajle owocowe

    Koktajle typu smoothies to świetna propozycja na gorące letnie popołudnia. Czasem mogą zastąpić kolację, ale na pewno stanowią pyszny deser. Są prawdziwą bombą witaminową! Ponadto oczyszczają organizm, poprawiają trawienie i dostarczają antyoksydantów.

  • Co zrobić z dzikiej róży?

    ...(np. jabłka, morele, jeżyny, gruszki). W niektórych krajach róża jest jednym ze środków stosowanych do aromatyzowania octu, a w Chinach bardzo popularnym daniem jest ryż z różami. Polacy cenią je...