• Informacje na temat:

    gruszki w occie

Przepisy na temat: gruszki w occie
  • Gruszki na dziś, gruszki na jutro

    Owoce sezonu - gruszki mogą być podstawą smacznego deseru. Ci, którzy lubią ostrzejsze smaki, mogą przygotować gruszki w zalewie octowej, do mięs. Gruszki mogą zawojować wasz stół.

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Pieczony rostbef z gruszką

    Danie mięsne z owocową nutką

  • Gruszki , które przygotowuję w ten sposób od wielu lat. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo dobrze komponują się z białymi mięsami.

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich półsłodkie marynaty.

  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w occie"

  • Aromatyczne udka z gruszką

    Składniki: 4 udka kaczki 2 jędrne gruszki czubata łyżka masła szczypta cynamonu Marynata: 4 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki(...) złocistobrązowy kolor, a mięso będzie miękkie - około 100 minut. 2. Gruszki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, ostrożnie usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i lekko obsmaż w nim...

  • Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

Artykuły na temat: gruszki w occie
  • Gruszki w syropie

    Sposób przygotowania: 1. Gruszki umyj i pokrój. Polej je sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. W tym czasie zagotuj wodę z cukrem i octem, na wrzątek wrzuć owoce. 2. Gotuj je ok. 4 minut i odstaw do przestudzenia. Gdy wystygną, przełóż gruszki do wyparzonych słoików (nakrętki też się wyparza) i zalej zalewą. Wrzuć kilka goździków i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Sałatka z serem pleśniowym i gruszką

    Sposób przygotowania: 1. Rukolę umyj i osusz. Porwij i przełóż do miski.  2. Wymieszaj oliwę z syropem klonowym, octem winnym i szczyptą pieprzu. Polej dressingiem rukolę i wymieszaj.  3. Umyj gruszki. Przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę. Dodaj do rukoli razem z pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzch połóż orzechy włoskie.  Zobacz także:

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...

  • Gruszki w syropie

    Wyśmienity dodatek do mięs. Gruszki gotujesz przez kilka minut, a efekt zaskoczy każdego smakosza.

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Sałatka z gruszką z gorgonzolą

    Zamiast rukoli można podać liście świeżego szpinaku, a do przełamania słodyczy gruszki i syropu – odrobinę cykorii.

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...