• Informacje na temat:

    groszek zielony fasola czerwona

Przepisy na temat: groszek zielony fasola czerwona
  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

    ..., np. bazylią. Dobre rady kucharza Jeśli posypujesz danie świeżą bazylią, nie gotuj go ponownie. Pod wpływem wysokiej temperatury bazylia traci zielony kolor i robi się gorzka w smaku. Gdy zjesz...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) łyko (włókno wzdłuż strąka). • Zielony groszek - bardzo młode ziarenka można jeść na surowo, ale popularniejszy jest groszek gotowany, z puszki i mrożony. Jego delikatna łupinka jest łatwa do...

  • ...kurczaka. Każdy placek posypać solą i pieprzem, lekko docisnąć, tworząc rodzaj kopertki. Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...papryki -20 dag groszku cukrowego -szkl. czarnych oliwek -olej -czerwona cebula -20 dag niedużych, dojrzałych pomidorów -sól, pieprz Jak przygotować? - Groszek cukrowy ugotuj krótko na dużym ogniu(...) szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser...

  • Szybki obiad dla singla

    Filet z pangi z zasmażanymi pomidorami i makaronem Składniki na 1 porcję: - 120 g filetu z pangi, - 200 g pomidorków koktajlowych, - 1 mała czerwona cebula, - 2 łodyżki bazylii, - 50 g makaronu(...) w plastry i smażyć w wytopionym ze skórki tłuszczu. Doprawić sosem sojowym, zdjąć z patelni. Wrzucić marchewki, groszek i bambus i smażyć 5 minut. Po 3 minutach ponownie włożyć mięso, dodać kiełki...

Artykuły na temat: groszek zielony fasola czerwona
  • Zielony groszek „Gotowane na parze”

    ...​Marka Bonduelle rozszerza linię "Gotowane na parze" o nowy produkt - zielony groszek.

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    Strączki to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w wiele substancji odżywczych korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość roślinnego białka, doceniają je również osoby na wegetariańskiej diecie. Do strączków należy m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groszek czy soczewica. Z tą ostatnią zapoznamy się bliżej.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Wybieraj produkty bogate w błonnik, jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby, kasze, ryż, fasolę, groch. Doprawiaj dania czosnkiem i imbirem. Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu Śniadanie Owsianka na chudym mleku z jagodami, bułka razowa, polędwica sopocka, pomidor, ogórek, zielona herbata. Drugie śniadanie Sałata z jajkiem, tuńczykiem, pomidorami i zielonym groszkiem, sok wiśniowy. Obiad...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...kotlety i pasty; komponuje się w zupach i z kapustą; zielony - do sałatek. Ekstrarada: łuskany groch (połówki), wystarczy moczyć 1-1,5 godz; zielony groszek natomiast nie wymaga moczenia(...). Ekstrarada: kiełki soi są źródłem izoflawonów, które też łagodzą objawy menopauzy. Fasola czerwona, biała, czarna Wszystkie, bez względu na kolor, są cennym źródłem potasu. Wyjątkowa zaleta...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Poznaj moc błonnika

    ...są też suszone morele i śliwki, które poprawiają trawienie. Najwięcej tego składnika mają warzywa strączkowe: soja, fasola biała i czerwona, groszek zielony, soczewica i ciecierzyca. Dużo błonnika...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...