• Informacje na temat:

    groszek krem

Przepisy na temat: groszek krem
  • Zielony groszek – pięć argumentów dla zdrowia

    Zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu. Modę na ich spożywanie rozpoczęli w XVII wieku Francuzi. Roślina ceniona jest za smak, wartości odżywcze i łatwość przechowywania. Groszek możemy uzyskać z trzech odmian roślin: grochu zwyczajnego typowego i polnego oraz cukrowego. Groszek cukrowy możemy spożywać w całości, wraz ze strąkami, gdyż jako jedyne nie posiadają wyściółki i nie są...

  • Delikatna zupa - krem z zielonego groszku z wędzoną rybą. Zaprawdę, powiadam Wam! tego trzeba spróbować! Niesłychanie aksamitna w smaku, w połączeniu z wędzonym halibutem aż głaszcze podniebienie! Powiem nieskromnie - najlepsza zupa jaką jadłem! Nie jest to mój wynalazek, ale zainspirowany kuchnią Michela Morana.

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

  • Najlepszy do zup kremów. Domowy groszek smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Poza tym, z tego samego ciasta można zrobić eklerki lub ptysie.

  • Krem z groszku

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej w rondlu 1/4 szklanki oliwy.  Dodaj szalotki i smaż, mieszając, aż zmiękną  (5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze  2 minuty. Następnie wrzuć sałatę. Smaż  3-4 minuty, aby listki zmiękły. Dodaj skórkę cytrynową.   2. Wlej do rondla z warzywami bulion, zagotuj, po czym wrzuć groszek. Gotuj 3-4 minuty (groszek musi być miękki).    3. Zdejmij zupę z ognia...

  • Doskonały dodatek do zup i kremów. Łatwy przepis którym zaskoczysz rodzinę.

  • Krem z groszku

    Przygotowanie:  1. Włoszczyznę umyj, zalej wrzątkiem i ugotuj wywar. 2. Umyty groszek gotuj do miękkości w małej ilości lekko osłodzonej wody. Przetrzyj przez sito. 3. Z gotowego wywaru wyjmij włoszczyznę i dodaj do niego przetarty groszek. 4. Jajko umyj, oddziel żółtko i dodaj do zupy. Wymieszaj. 5. W małej ilości zimnej wody rozprowadź kaszę, ugotuj ją i dodaj do dania. 6. Dopraw...

  • Prosty w wykonaniu dodatek do zup kremów.

  • Miętowy krem z groszku

    Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem.

  • Propozycja na smaczną, szybką i prostą w przygotowaniu, pełną warzyw zupę - krem. Zupa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

Artykuły na temat: groszek krem
  • Groszek z miętą

    Podsmaż pokrojone szalotki na oliwie, a kiedy się zrumienią, dorzuć mrożony groszek i mieszając, podduś przez 1-2 minuty. Dodaj pokrojony drobno czosnek, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, wrzuć świeżą miętę (w całości, bez siekania), posól, popieprz i gotuj około 5 minut (nie dłużej, żeby groszek nie stracił szmaragdowego odcienia i lekko chrupiącej konsystencji). Teraz wszystko przełóż do...

  • Zupa z groszkiem

    Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz(...) brokuła i kalafiora. Całość zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Pod koniec do garnka dodaj resztę masła, cebulę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z bagietką.

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    ...był w Indiach i Chinach. To właśnie groszek ratował od głodu biedaków w starożytnym świecie. Na północ Europy i Wyspy Brytyjskie trafił prawdopodobnie za sprawą Rzymian. Smak tych zielonych nasion i strąków odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się damy na  dworze króla Ludwika XIV.   Dobry i dziś Na początku XX wieku popularność zdobył groszek konserwowy...

  • Tania, pożywna i smaczna. Zupa krem z groszku

    Za jedyne 4,50 przygotujemy smaczny posiłek. Zielony groszek ma wiele genialnych zastosowań. Oto przepis na pyszną zupę krem.

  • Krem z groszku

    Przygotowanie: Bulion zagotować, do wrzącego wrzucić mrożony groszek, dodać umyte, przekrojone na pół dymki. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować i ewentualnie przetrzeć przez sitko, by zyskać konsystencję idealnie gładkiego kremu. Gorącą zupę wymieszać z mozzarellą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym, finezyjnie udekorować strużką kwaśnej śmietany...

  • Zielona zupa krem

    ...nie ściemniało. Do garnka wlej bulion, podgrzej. Następnie dodaj kostkę z ziemniaka, groszek oraz cebulę z czosnkiem. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie dodaj awokado. Zmiksuj blenderem. Na...

  • Księga smaków: Zielony groszek

    Groszek zawiera prawdziwy arsenał witamin i związków mineralnych. Dzięki luteinie jest sprzymierzeńcem dobrego wzroku, zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy.

  • Lekki krem z groszku

    Przygotowanie: Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2-3 łyżki...

  • Zupa krem z groszku

    ...1. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić w pierścionki. Przesmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlać 1 l wody, zagotować. 2. Groszek umyć, oczyścić z twardych błonek i ogonków. Dodać do zupy, gotować 15 minut. Po 5 minutach wyjąć kilka strączków - odłożyć do dekoracji. 3. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować z umytymi listkami bazylii, dodać śmietanę (kilka łyżek zostawić, doprawić. Rozlać do miseczek...

  • Krem z zielonych warzyw

    Przygotowanie: Cebule umyć, obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek, mrożony groszek, różyczki brokuła, gorący bulion. Gotować do miękkości, doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz cytryną. Składniki zupy zmiksować na krem, (można też przetrzeć przez Faszerowane ziemniaki z pieca sito), zabielić śmietaną. Zobacz także:

Wideo na temat: groszek krem
  • Zupa krem z popcornem. Genialny przepis

    przyrządzić zupę krem z popcornem - to pyszna i zdrowa opcja, która sprawi, że na nowo odkryjecie pyszność zup! W parę chwil możecie ugotować przepyszną zupę z kukurydzy, która będzie niezwykle aromatyczna za sprawą paru przypraw. Całość zaś wieńczy właśnie popcorn, który idealnie sprawdza się jako zagęszczacz - tak, jak makaron czy groszek ptysiowy!

  • Karolina Pisarek i Damian Kordas o swoim związku

    groszkiem, hummus z bobu, krem z pieczonego pora oraz stek wołowy z sosem z czarnej porzeczki z miodem. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news