• Informacje na temat:

    groszek konserwowy z porem

Przepisy na temat: groszek konserwowy z porem
  • Sałatka jarzynowa

    ...wrzątkiem i ugotuj na twardo. Gdy nieco przestygnie, obierz ze skorupki i posiekaj. 5. Marchew, pietruszkę i ziemniaka pokrój w kostkę. Dodaj do nich jajko, zielony groszek, ogórka oraz jabłko...

  • Delikatna zupa - krem z zielonego groszku z wędzoną rybą. Zaprawdę, powiadam Wam! tego trzeba spróbować! Niesłychanie aksamitna w smaku, w połączeniu z wędzonym halibutem aż głaszcze podniebienie! Powiem nieskromnie - najlepsza zupa jaką jadłem! Nie jest to mój wynalazek, ale zainspirowany kuchnią Michela Morana.

  • Kolorowe pasty do chleba

    ..., 2 łyżek oliwy z oliwek. Pistacje zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok. 30 minut. W tym czasie pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Kiedy por się zeszkli, dodajemy mrożony groszek i dusimy, aż groszek całkowicie się rozmrozi. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec miksujemy warzywa na gładką pastę z namoczonymi i odsączonymi pistacjami. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny...

  • W zasadzie tylko trzy główne składniki, dziesięć minut pracy i efekt WOW na koniec ;)

  • Pasztet z kaszy jaglanej w cieście francuskim

    Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 5 marchewek por 2 pietruszki 4 jajka cebula pół szklanki zmielonych orzechów olej czosnek ziele angielskie lubczyk liść laurowy gałka muszkatołowa sos sojowy tymianek sól pieprz groszek konserwowy masło ciasto francuskie Przygotowanie: 1 Dwie marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce, cebulę i pora posiekaj. Warzywa...

  • Tą sałatkę zrobiłam z tego co zostało się w lodówce.

  • Brokuły z udkami kurczaka

    .... Wierzch posyp groszkiem konserwowym oraz wiórkami masła. Jeszcze raz oprósz przyprawami. Połóż kilka listków świeżej bazylii. 3 Podlej przygotowane składniki niewielką ilością wody. Nakryj naczynie...

  • Życzę smacznego!!

  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    ...składników. Ubij trzepaczką na jednolitą masę.  3. Na patelni upraż słonecznik, przesyp na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień, przełóż na ręcznik papierowy. Soczewicę wymieszaj z porem...

  • Sałatka na różne okazje,wychodzi jej spora ilość i bardzo nam smakuje:)

Artykuły na temat: groszek konserwowy z porem
  • Sód - przyjaciel, czy wróg

    ...(groszek, kukurydza, kiełki, buraczki, pomidory, itp.), przekąski  (paluszki, chipsy, orzeszki ziemne solone), przyprawy gotowe (kostki, majonezy, sosy, musztarda, ketchup) gotowe dania ze...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Sód - przyjaciel czy wróg?

    ...konserwowe (groszek, kukurydza, kiełki, buraczki, pomidory, itp.), przekąski (paluszki, chipsy , orzeszki ziemne solone), przyprawy gotowe (kostki, majonezy, sosy, musztarda, ketchup) gotowe dania ze...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Sód, przyjaciel czy wróg?

    ..., warzywa konserwowe (groszek, kukurydza, kiełki, buraczki, pomidory, itp.), przekąski (paluszki, chipsy, orzeszki ziemne solone), przyprawy gotowe (kostki, maggi, Vegeta, majonezy, sosy, musztarda, ketchup...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Gorąca zupa? To jest to!

    ...z zupą, gdy ziemniaki będą miękkie. Przesmażyć paprykę, groszek rozmrozić (konserwowy przepłukać). Składniki połączyć i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić. Zupa(...)Gulaszowa z boczkiem Składniki na 4-6 porcji: 1 kg wołowiny, 4 duże ziemniaki, 30 dag boczku wędzonego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 duże cebule, 1 papryka, 1 szklanka groszku (konserwowy lub mrożony...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Orientalna podróż

    ...(oprócz soli i pieprzu). Mieszając, smaż ok. 1 minuty. Dodaj osączony ryż, marchewkę oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu 3 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek oraz kukurydzę i zalej...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...