• Informacje na temat:

    grochówka z boczkiem

Przepisy na temat: grochówka z boczkiem
  • Grochówka po chłopsku

    Niektórym grochówka kojarzy się z kuchnią wojskową, innym ze szkolną stołówką, a jeszcze innym - z tradycyjnym smakiem z dzieciństwa. Jedno jest pewne, ta zupa smakuje rewelacyjnie.

  • Dobra , rozgrzewająca zupa

  • Grochówka z kiełbasą

    Sposób przygotowania: 1. Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc). Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce. Pora i jedną cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i obsmaż warzywa około 5 minut. Zalej 1,5 litra wody, a po zagotowaniu dodaj groch i gotuj pod przykryciem do miękkości. 2. Podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry z boczkiem i cebulą posiekaną w kostkę. Dodaj...

  • Grochówka wojskowa

    ...około 10 minut. Rozlewamy do miseczek. Grochówka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Malwina Zaborowska Przepisy Malwiny Zaborowskiej...

  • ulubiona zupka mojego taty:)))

  • Grochówka na wędzonym boczku, z ziemniakami i cebulą, przyprawiona majerankiem. Smakuje również z dodatkiem grzanek.

  • Robię jej zawsze więcej ponieważ część mrożę.

  • Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.

  • Uwielbiam taką grochóweczkę... rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na tę porę roku.

Artykuły na temat: grochówka z boczkiem
  • Holenderska grochówka

    Pożywna zupa.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Grochówka z parówkami

    Do zupy można użyć grochu w połówkach. Nie trzeba go moczyć, wystarczy mocno opłukać. Gotuje się go ok. 45 minut.

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Grochówka na boczku

    Rozgrzewająca, sycąca zupa idealna na chłodniejsze dni. Parująca z wielkiego gara i pachnąca liściem laurowym i pietruszką - oto pierwsze moje skojarzenie.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Grochówka z wkładką

    Groch przebierz, opłucz, zalej zimnym bulionem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj. Obierz ziemniaki. Opłucz, drobno pokrój. Włóż do grochu, gotuj...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy! Fot. materiały prasowe Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników - zarówno dzieci, jak i...