• Informacje na temat:

    grillowane warzywa z sosem czosnkowym i grzankami

Przepisy na temat: grillowane warzywa z sosem czosnkowym i grzankami
  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania główne oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną grillową ucztę. Grillowane witaminy Maj i czerwiec nie oznacza jedynie szczytu sezonu(...). Pyszną, choć mocno kaloryczną przekąską są też banany grillowane z czekoladą - należy je wrzucić na ruszt w całości, z przekrojoną wzdłuż skórką i włożonymi do środka kawałkami ulubionej czekolady...

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    ...wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj listki natki oderwane od gałązek i zmiksuj na gładko. Dodaj śmietanę. Mocno podgrzej. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Podawaj ją np. z czosnkowymi grzankami. Udekoruj.  Sałatka z cieciorką i fetą Sposób przygotowania Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Cieciorkę przełóż na sitko, przelej wodą...

  • Dania, które zaskoczą cię smakiem

    ...i mąkę kukurydzianą. Wlej nieco zimnej wody i dodaj lód. Cały czas mieszając, dolewaj wodę do mąki, by powstało ciasto o konsystencji śmietany.  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Warzywa maczaj(...). Podawaj do jarzyn i krewetek.  Polenta z warzywami Sposób przygotowania 1. W osolonej wodzie ugotuj kaszkę kukurydzianą, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i starty na...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., jagnięcego lub koziego mięsa wymieszany z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, oliwą oraz przyprawami. Jedzony z płaskimi chlebkami oraz sosem jogurtowo - czosnkowym. Z mięsem czy(...). Tak jak różnorodny jest krajobraz i kultura Libanu, tak bogata i zróżnicowana jest libańska kuchnia, a królują w niej warzywa i owoce. Mięsa jada się niewiele - przede wszystkim ze...

Artykuły na temat: grillowane warzywa z sosem czosnkowym i grzankami
  • Niezastąpiona pietruszka

    ...krawędzie i puszyste wnętrze. Podawaj je z sosem chili lub dipem czosnkowym.(...) colesław. Kolorowe puree z pietruszki i batatów Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź i używając rozgniataka do ziemniaków, zrób kremowe piure. Dodaj masło...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Dieta garstkowa

    ...w ósemki. Masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem czosnkowym posmaruj pieczywo i pokrój je w drobną kostkę, a następnie zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Grzankami posyp(...). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem lub bagietką. Chrzan nie tylko dodaje potrawom charakteru, ale tez poprawia odporność. II ŚNIADANIE - grillowane krewetki na sałatce (2 porcje...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...