• Informacje na temat:

    grill przepisy szaszłyki

Przepisy na temat: grill przepisy szaszłyki
  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Rodzinne grillowanie – trzy przepisy na dania z rusztu

    Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy!

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    Sezon grillowy w pełni, ale przecież nie dla ciebie karkówka, kiełbaski... To prawda, ale my proponujemy pyszne dania, które pozwolą ci dbać o figurę!

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    ...czosnku i przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso około 12 godzin. Po wyjęciu z bejcy nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki pieczemy na grillu po 4 - 5 minut z każdej strony. Gorące szaszłyki układamy na półmisku i polewamy żubrówką, ewentualnie podpalamy. Jeśli mają stanowić danie główne - serwujemy z ryżem. Jabłka albo gruszki możemy podać...

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    .... C piekarniku i pieczemy 20 - 25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Szaszłyki możemy grillować albo usmażyć na patelni na oleju. Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć...

  • Potrawy z rusztu dla miłośników drobiu

    Wielkimi krokami zbliża się majówka – raj dla wszystkich miłośników grilla. Jednym z najczęściej wybieranych mięs, specjalnie na spotkania przy ruszcie, jest kurczak. Prezentujemy więc trzy przepisy ekspertów marki Sandra, które pozwolą na przygotowanie drobiu w nowy, oryginalny sposób.

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

  • Hamburger - Maciej Kuroń

    ...w domu również), żeby przewracać każdą sztukę mięsa, kotlety czy szaszłyki tylko jeden raz na drugą stronę. W międzyczasie przekrawamy bułeczkę i układamy ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy(...), pieprz, dodatki: ketchup, musztarda, majonez, ew. plaster żółtego sera. Z mielonego mięsa formujemy sporego, typowo amerykańskiego hamburgera. Ja radzę nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    Rozpoczynamy sezon grillowy na świeżym powietrzu. Zaskocz rodzinę i znajomych pysznymi przepisami, które proponuje znany kucharz i smakosz, Maciej Kuroń.

Artykuły na temat: grill przepisy szaszłyki
  • Szaszłyki z kaczką i figami

    ...do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin. 3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem. 4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez...

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Wielkie grillowanie z batatami

    Kuchnia południowych sanów obfituje w przepisy na sałatki i przystawki do dań z grilla.

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Grillowany obiad

    Wypróbuj przepisy na pyszne dania z grilla.

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    Z utęsknieniem wyczekujemy ciepłych dni pełnych okazji do wspólnego odpoczynku na świeżym powietrzu. Podczas sprzyjającej pogody za oknem, najchętniej wybieramy spotkania przy grillu, w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Wbrew pozorom jednak kiełbasa, karkówka czy mięsne szaszłyki to niejedyne potrawy, jakie możemy przygotować na ruszcie! Warto podczas tegorocznego sezonu poeksperymentować ze...

  • Grillowanie zawsze jest przyjemne. Ponad 150 nowoczesnych przepisów w sam raz na wieczór przy grillu z przyjaciółmi: przepis na marynowaną rybę, rybę w aromatycznej przyprawie, owoce morza na pikantnie, chrupiące warzywa i grillowane owoce. Pasujące do potraw dipy, sosy i sałatki oraz drobne przekąski uświetnią każde ogrodowe party! Pożywne sandwicze, pikantne kanapki i burgery albo słodkie muffinki i wyrafinowane ciastka - fani przekąsek znajdą tu oryginalne przepisy! Spotkajmy się przy grillu!

Wideo na temat: grill przepisy szaszłyki
  • Czym zastąpić kiełbasę na grilla? Bezmięsne przepisy Przemysława Ignaszewskiego

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co można podać gościom, którzy nie jedzą mięsa? W kuchni "Dzień Dobry TVN" weganin Przemysław Ignaszewski pokazał, jakimi produktami można zastąpić mięso na grilla. Jak zrobić wegański sos tzatziki? Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki, karkówka z seitanu oraz warzywne

  • Szaszłyki baranie, tymiankowe risotto. Rodzinna kuchnia Jana Kuronia

    Jego ojciec Maciej Kuroń uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce. Jan Kuroń w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził rodzinne przepisy. Jak wspomina czasy, kiedy jego ojciec występował w telewizji? Kucharz przygotował dania takie, jak: szaszłyki baranie z sałatką ziemniaczaną, skrzydełka z grilla oraz tymiankowe risotto z marchewką i selerem.