• Informacje na temat:

    gotuje ciasto cytrynowe

Przepisy na temat: gotuje ciasto cytrynowe
  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...) żelatynę, schłodź. Gdy się lekko zetnie, ułóż na wierzchu. Wstaw do lodówki na godzinę. Posmaruj polewą czekoladową, dekoruj wiórkami mlecznej czekolady.  Ciasto w esy floresy Sposób przygotowania...

  • Tort cytrynowy

    Jest słodki a zarazem ożywczy. Wszystko dzięki cytrynowej nucie.

  • Lukrowany puszek cytrynowy

    Lekkie i smaczne ciasto.

  • Torcik cytrynowy z kruchą bezą

    Sposób przygotowania: 1. Cytryny sparz, z 1/2 owocu zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem. 2. Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtek  i skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Wylep nim formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st. 3. Proszek budyniowy połącz z sokiem, 5 łyżkami cukru i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do...

  • Zupa cytrynowo-imbirowa

    Składniki Pęczek szczypioru 3 marchewki 500 g ziemniaków Bakłażan 30 g imbiru 1 chili 2 kawałki trawy cytrynowej 300 ml mleka kokosowego 800 ml bulionu 2 łyżeczki czerwonej pasty curry(...) kolendrę. Mąkę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i 80 ml wody wymieszać na gładkie ciasto (jest płynne). Ciasto nakładać na patelnię bez tłuszczu małymi porcjami i opiekać z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć...

  • Tarta cytrynowa

    Składniki: Ciasto: 27 dag mąki 18 dag masła 9 dag cukru pudru żółtko łyżka śmietany 18 proc. Krem: 100 ml mleka 3 żółtka 2 białka 15 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej 2 cytryny pomarańcza Przygotowanie: 1 Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce, potem wylep nim formę. Piecz 15 minut w 180

  • Orzeźwiająca tarta cytrynowa

    Ciasto na niedzielę.

  • Cytrynowe orzeźwienie

    Oto przepis na cytrynowe ciasto. Jeśli chcesz go nieco zmodyfikować sok z cytryny możesz zastąpić sokiem pomarańczowym. Smacznego!

  • Cytrynowy zawrót głowy w kuchni najlepszy na upały

    Jednym z najprostszych i najbardziej smakowitych specjałów jest makaron - od spaghetti po rigatoni- z cytryną i miętą. Gdy makaron gotuje się, oczywiście al dente, należy zetrzeć skórkę z dwóch starannie umytych cytryn oraz wycisnąć z nich sok. Połówki wyciśniętych cytryn całkowicie bez skóry można wrzucić do gotującego się makaronu. Podsmażamy na patelni dwa ząbki czosnku. Odcedzony makaron...

  • Tarteletki cytrynowe z borówkami

    Składniki na 16 porcji: 6 jajek 40 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru szczypta soli 25 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 375 ml soku cytrynowego (z 7-8 cytryn(...), oddziel żółtka od białek. 15 dag masła pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut. 2. Schłodzone...

Artykuły na temat: gotuje ciasto cytrynowe
  • Tarta cytrynowa z bezą

    Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp(...) ciepły wylej na spód.  3. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Dodaj mąkę, zmiksuj. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Zobacz także:

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym

    Przygotowanie Groszek gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i przekładamydo dużej miski. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką masę. Masło ucieramy z cukrem. Stale miksując(...) masłem. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180°C ok. 25 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na trzy równe blaty (nadmiar ciasta...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Babka kokosowo-cytrynowa

    ...i wiórkami kokosowymi i znów mieszamy. Formę w kształcie babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 180ºC. Babę wyjmujemy z blachy i nakłuwamy głęboko w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem, studzimy. 2. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru i gotujemy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Gdyby całość była za...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Zupa cytrynowo-imbirowa

    Składniki: Pęczek szczypioru 3 marchewki 500 g ziemniaków Bakłażan 30 g imbiru 1 chili 2 kawałki trawy cytrynowej 300 ml mleka kokosowego 800 ml bulionu 2 łyżeczki czerwonej(...) kolendrę Mąkę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i 80 ml wody wymieszać na gładkie ciasto (jest płynne). Ciasto nakładać na patelnię bez tłuszczu małymi porcjami i opiekać z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Ciasta pełne śliwek

    ...pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 200ºC. 4. Ciasto możemy podawać na ciepło lub przekładamy na metalową kratkę i studzimy...

  • Kto powiedział, że przygotowanie smacznego deseru musi wiązać się ze sporym nakładem pracy? Aby wyczarować wyjątkowe ciasto, wystarczy tylko sprawdzony przepis. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser. Jakie produkty warto zawsze mieć w...