• Informacje na temat:

    gotuje bo chce

Przepisy na temat: gotuje bo chce
  • Boczek gotowany

    ...schładzaj 5-6 godzin w lodówce.  2. Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi...

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    ...dokonać? Sprzęt kuchenny Malakser, blender i dobrej jakości noże stanowią absolutne must have przyspieszające proces krojenia. Jeśli chcemy gotować w tempie błyskawicznym, warto zainwestować w nowoczesne wyposażenie kuchni. Producenci sprzętów AGD wychodzą nam naprzeciw, oferując coraz to nowsze rozwiązania. Na płycie indukcyjnej wodę zagotujemy szybciej niż w czajniku. Wielofunkcyjny piekarnik...

  • Gotuj zdrowo dla dzieci

    Już w środę, 27 kwietnia, do rąk czytelników trafi najnowsza książka kulinarna Wydawnictwa Egmont – Gotuj zdrowo dla dzieci autorstwa znanej blogerki i mamy Darii Ładochy. Znajdą się w niej proste przepisy na zdrowe i smaczne dania dla najmłodszych, które z powodzeniem każda mama przygotuje we własnej kuchni.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Długa lista sprytnych patentów, dzięki którym z łatwością przygotujesz święta.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Tajemnica gotowania warzyw

    Warzywa zachowają kolor i nie zmienią się w nieapetyczną papkę, jeśli ugotujesz je na parze (w parowarze, specjalnym garnku lub na sicie nad wrzątkiem). Jeśli chcesz ugotować je w wodzie, wrzucaj je zawsze do wrzątku, gotuj jak najkrócej, po czym zahartuj zimną wodą. Wszystkie warzywa będą też jędrne i nie stracą apetycznej barwy, jeśli do wody, w której będą się gotować, dodasz łyżkę...

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Znanych metod zagęszczania dżemów i konfitur jest kilka, ale większość ma wady. Długie gotowanie wymaga mieszania, a owoce tracą dużo witamin. Nie chcemy też dodawać do dżemów za dużo cukru ani kupnych żelfiksów. Szczególnie trudne do zagęszczenia są przetwory z malin, gruszek, poziomek, czereśni i truskawek, ponieważ te owoce zawierają mało pektyn (czyli naturalnych zagęszczaczy). Ale są na to...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    .... Przychodzą obie siostry z mężami i dziećmi. Razem gotujemy, a potem siadamy do stołu i rozmawiamy. Kilka dni temu nasi mężowie wyjechali wspólnie na ryby. Nagle telefon: "Dziewczyny, wracamy, bo tutaj(...), i rozmawiamy o różnych kobiecych sprawach, o kosmetykach, dbaniu o siebie, o modzie... - Spędzanie czasu z rodziną odpręża mnie i pozwala "naładować baterie". Razem gotujemy, jemy, ale też razem spalamy...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...namoczonych wodorostów wakame Przygotowanie: Przygotować bulion: zagotować w garnku wodę z wodorostem konbu, wyjąć konbu zanim woda zacznie wrzeć. Kiedy woda się zagotuje dodać płatki ryby bonito, za chwilę zdjąć z gazu. Kiedy płatki ryby opadną na dno, odcedzić na sitku. Odcedzony wywar zagotować ponownie na chwilę i dodać sake, sos sojowy, sól, mirin, odstawić. W czasie gdy gotuje się woda na...

  • Chcesz lepiej sypiać? Pij wieczorem wino pietruszkowe. Zrobisz je samodzielnie

    Słynna benedyktynka z Bingen, św. Hildegarda, miała wiele sposobów na wyciszenie i szybkie zasypianie. Jednym z nich było picie pietruszkowego wina. Ten specyfik jej zdaniem wzmacniał też serce i poprawiał ogólną kondycję organizmu.

Artykuły na temat: gotuje bo chce
  • Jamie gotuje po włosku, Jamie Oliver

    Jamie gotuje po włosku jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane(...) i oryginalne propozycje Jamiego, dania na co dzień i pracochłonne rarytasy na specjalne okazje. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie czy dla grona przyjaciół i krewnych, zapachy i smaki tych...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • Siostra Anastazja: Gotowaniem mówi kocham

    Talent kulinarny i powołanie zakonne wymodliła dla niej mama. Ale nie od rodzicielki uczyła się gotować. Jest specjalistką od prostych przepisów, które zawsze się udają, zwłaszcza gdy w pichcenie wkłada się serce.

  • „Piłem – NIE Jadę!” to już czwarta odsłona akcji, która ma na celu edukację w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Organizatorzy skupili się na konieczności reakcji, gdy osoba spożywająca alkohol chce prowadzić samochód. Sprawa powinna być oczywista, jednak prawidłowa reakcja wymaga zarówno odwagi, jak i wiedzy. Wystartowała czwarta odsłona kampanii społecznej „Piłem - NIE Jadę!". Akcja skupia się na edukacji i promowaniu właściwych postaw. Na kwestię nietrzeźwych kierowców zwraca...

  • Dzikie gotowanie

    Jagody i grzyby zbiera każdy, ale jak ugotować cały posiłek, czerpiąc z łąk i lasów?

  • Prawdziwy kuchenny maraton! Wyjątkowy chaos, mordercze tempo i nieustanne zwroty akcji towarzyszyły wczoraj kucharzom od pierwszej do ostatniej minuty. Czwarty odcinek był nieprzewidywalny pod każdym względem i w każdym momencie. Nawet dwie osoby mogły opuścić program! Największe emocje towarzyszyły zmaganiom Agnieszki Buch. - Nie uważam się za złego kucharza! Chcę zostać i pokazać, że potrafię! - skomentowała surowe oceny jurorów. Po zaciętej dogrywce z programem pożegnała się Monika...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki".

  • 10 września 2014 r. miała miejsce premiera pierwszej kulinarnej książki „NIE… ZWYKŁA KUCHNIA bo każdy jest inny”, której autorką jest ambasadorka firmy Podravka – Kinga Paruzel, założycielka popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi”. To zbiór 100 przepisów, za pomocą których autorka pokazuje jak bawić się smakiem i jak modyfikować dania by nabrały zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. W książce nie bez powodu zostały zawarte przepisy z użyciem produktów firmy Podravka, miedzy...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    Aby dziecko jadło zdrowo, ważne jest nie tylko co, ale i w jaki sposób gotujesz. Poznaj zasady, których warto się trzymać, przygotowując posiłki dla pociechy.

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

Zdjęcia na temat: gotuje bo chce
Wideo na temat: gotuje bo chce
  • Kim byliby jurorzy "MasterChef Junior", gdyby nie pasja do gotowania?

    Kim zostaliby jurorzy "MasterChef Junior", gdyby nie pasja do gotowania? Michel Moran przyznał, że od zawsze chciał zostać kucharzem i nie widzi siebie w innym zawodzie. - Byłbym tatuażystą, astronautą lub policjantem - powiedział Mateusz Gessler. Restaurator zaznaczył, że w życiu trzeba robić to, co się kocha z uśmiechem na twarzy, ponieważ nasze życie w większości skupia się na pracy.

  • Małgorzata Rozenek-Majdan doradza fankom w kwestiach finansowych?

    Małgorzata Rozenek-Majdan zdradziła jak powstawał jej program „W dobrym stylu”. Co zobaczymy w tym sezonie? - Największy wpływ na jego tworzenie mieli widzowie. Bardzo dużo osób chciało, żebyśmy poruszyli temat problemów finansowych. Nie wiedziałam, że to jest tak ludziom potrzebne - wyznała gwiazda. Na jakie pytania będzie odpowiadać? - Przede wszystkim bardzo dużo gotujemy, bo kocham gotować

  • Jakie wybrać garnki i patelnie?

    Garnki i patelnie są niezbędne w każdej kuchni. Jan Kuroń doradził w "Dzień Dobry TVN", jakie są najlepsze podczas gotowania. Jak poznać, że garnek, który chcemy kupić będzie pasował do naszej kuchenki? Ile garnków powinno być w domu?