• Informacje na temat:

    gotowanie zurku

Przepisy na temat: gotowanie zurku
  • Boczek gotowany

    Sposób przygotowania 1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości. Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie...

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...w 170 st. C. Jajka bez pęknięć: Jak ugotować jajko, aby nie pękło i ładnie obierało się ze skorupki? Przed gotowaniem czubek jajka nakłuj igłą, a do wody dodaj szczyptę soli. Ziemniaki w żurku...

  • Co zrobić, żeby gotowanie makaronu trwało jak najkrócej?

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników?

  • Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały. Od momentu zagotowania gotujemy jajka 2 minuty. Zalewamy zimną wodą, aby przerwać gotowanie i obniżyć temperaturę wewnątrz jajek. Jeżeli chcemy jeść na ciepło, wyjmujemy jajka z zimnej wody po dwóch minutach. Ukłony dla zagorzałych " jajcarzy "!

  • Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście żurku, białej kiełbasy i jajek podawanych na różne sposoby. Czy istnieją przepisy, które z powodzeniem przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych? Tak, mamy ich nawet kilka!

  • Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały. Wodę lekko solimy. Od momentu zagotowania, jajka gotujemy 10 minut ( właściwie po zagotowaniu można wyłączyć gotowanie, ale jajka muszą pozostać w gorącej wodzie 10 minut). Zalewamy jajka zimną wodą. Jeżeli jajka przeznaczone są do użycia na bieżąco, można każde jajko leżące w zimnej wodzie rozbić. Będzie się lepiej obierać ze skorupki. Dłuższe niż 10 minut gotowanie spowoduje, że na jajkach pojawi się zielona obwódka i wyglądają jak...

  • Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

    ...1/2 litra zakwasu na żurek 2-3 ząbki czosnku łyżka mąki natka pietruszki olej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Umyte...

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na tanią domową pizzę. Smacznego:)

Artykuły na temat: gotowanie zurku
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Żurek wiejski

    Przygotowanie: Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem. Zobacz także:

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...przyrządzenie wielkanocnych potraw, które znajdą się na naszym uroczyście nakrytym stole. Gotowanie świątecznych zup, pieczenie apetycznych mięs, przygotowywanie dań z jajkami i wielu innych(...) jest tradycyjny żur lub barszcz biały. Bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanocy. Jednak ugotowanie tych smacznych polskich zup od podstaw to nie lada wyzwanie. Jeśli chcemy przygotować idealnie...

  • Różnica wieku nie jest ważna

    Oslo dla Agnieszki Grochowskiej to wyzwanie. Kończy tutaj swój nowy film. Nie znosi rozstań, tęskni za mężem, ale aura Północy pociąga ją i fascynuje. "Twojemu Stylowi" opowiada o ukochanym, który robi zakwas do żurku, i o tym, jak chronić miłość w świecie, gdzie nic nie trwa wiecznie.

  • Żurek z jajkiem i kiełbasą

    Przygotowanie: 1. Włoszczyznę i cebulę umyć, obrać, zalać litrem wody, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Przecedzić, dodać zakwas, zagotować. Dolać śmietanę zaprawioną mąką. Dodać sól i majeranek do smaku. 2. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni, dodać do żurku. 3Do talerzy wlać po porcji zupy, dołożyć...

  • Staropolski żur z kiełbasą

    Przygotowanie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, włóż ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście laurowe i całą białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekany...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku i chrzanu.

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Jakie dania goszczą najczęściej na naszych wielkanocnych stołach?*

  • Nie wyrzucaj jedzenia

    Nie zawsze udaje się nam utrzymać pożywienie w dobrej kondycji. Radzimy, jak przywrócić mu dobre właściwości.

  • Tradycyjny żurek

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę...