• Informacje na temat:

    gotowanie z maki zytniej

Przepisy na temat: gotowanie z maki zytniej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • ​Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem

    Składniki: Kruche ciasto razowe 1 szklanka maki razowej żytniej, orkiszowej lub pomieszanych 100 g margaryny naturalnej lub oleju kokosowego ...

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie

  • Pierogi ruskie w wersji dla osób preferujących zdrową kuchnię. Zapewniam, że pierogi z mąki żytniej są równie smaczne jak z pszennej. Zachęcam do wypróbowania:)

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • Super zdrowe i smaczne pierożki.

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • ... ochota na coś innego ...

Artykuły na temat: gotowanie z maki zytniej
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Przygotowanie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, włóż ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście laurowe i całą białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekany...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    Polacy uwielbiają ziemniaki. Jemy je przez okrągły rok - gotowane, smażone czy pieczone. Sprawdź, jak je przyrządzać, by trafiły na talerz w najzdrowszej formie.

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...przyrządzenie wielkanocnych potraw, które znajdą się na naszym uroczyście nakrytym stole. Gotowanie świątecznych zup, pieczenie apetycznych mięs, przygotowywanie dań z jajkami i wielu innych(...) jest tradycyjny żur lub barszcz biały. Bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanocy. Jednak ugotowanie tych smacznych polskich zup od podstaw to nie lada wyzwanie. Jeśli chcemy przygotować idealnie...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Myjemy włosy tak, by kolor mniej się wypłukiwał

    Farbując włosy, chcesz, by ich odcień pozostawał niezmiennie mocno nasycony jak najdłużej. Poznaj kilka trików, które ograniczą blaknięcie barwnika.

  • Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku

    Zmień dietę na taką, która wzmocni organizm. Przede wszystkim jedz 4-5 małych posiłków dziennie co 2-3 godziny. Jak powinny być przygotowane?

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Problemy ze skórą? Wspomóż wątrobę

    Niedomaganie tego organu może się objawiać przesuszeniem skóry, świądem, ciemnymi plamkami na twarzy i ciele oraz żółtymi kępkami wokół oczu.

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    Jest idealną bazą licznych dań wielu kuchni. Dobry i na ciepło, i na zimno.