• Informacje na temat:

    gotowanie w toskanii

Przepisy na temat: gotowanie w toskanii
  • Smaczna Toskania Cristiny Catese

    Cristina Catese to nauczycielka gotowania, która podczas podróży po Toskanii zdradziła, jak zrobić sałatkę panzanellę.

  • Cantuccini

    Cantuccini to nic innego jak toskańskie ciasteczka. Idealnie komponują się jako deser z vino santo. Przepis, który znajdziesz poniżej, autor książki "Sprytne gotowanie" przywiózł od zaprzyjaźnionego Włocha, prosto ze słonecznej Toskanii.

  • Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!

    Nawet jeśli uda ci się tego lata wyjechać do Toskanii, możesz rozkoszować się najlepszymi przysmakami tamtejszej kuchni!

  • Przygotowanie Ziemniaki ugotować i ubić na puree z mlekiem, odrobiną masła i gałką muszkatołową. Cykorie gotować około 15 min w garnku przykrytym papierem pergaminowym. Mięso mielone smażyć na złocisty kolor, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, papryką i rozmarynem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć cienką warstwę ziemniaków. Posypać odrobiną startego sera. Następnie ułożyć...

  • Pyszne danie włoskiej "ubogiej kuchni"

    Potrawa z dodatkiem resztek chleba to jedno z pierwszych, oryginalnych dań ubogiej kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie popularne na biedniejszym południu kraju, w Kalabrii i na Sycylii. Ale serwowane jest też, jako przysmak w gospodarstwach agroturystycznych w Toskanii. Najlepiej pasuje do niego długi makaron, na przykład spaghetti. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne. Zaczynamy od...

  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów, jak pomodoro, funghi, pesto. Jedna z wersji gnocchi - znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą - zwana jest w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna...

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    To danie o wyjątkowo długiej historii i tradycji, pochodzące - jak się przypuszcza- z okolic Wenecji albo z Toskanii, wyróżnia się tym, że jest wyjątkowo pożywne i rozgrzewające. Początkowo była to bardzo popularna potrawa ubogiej ludności wiejskiej. Obecnie serwowane jest także w eleganckich restauracjach. Jego przygotowanie należy zacząć od podsmażenia na oliwie pokrojonej w drobną kostkę...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała(...) Niekonwencjonalnym, lecz bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie w codziennej kuchni jarmużu jest również przygotowanie domowego pesto. Rozdrobnione robotem kuchennym listki łączymy z ząbkiem...

Artykuły na temat: gotowanie w toskanii
  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    Smak lokalnej kuchni potrafi powiedzieć o kraju więcej niż dziesiątki sfotografowanych zabytków. W przypadku kuchni włoskiej nie trzeba przekonywać do tej teorii. Czy jest lepszy sposób na poznanie Toskanii niż udział w warsztatach kulinarnych? Opowiada o tym Joanna Sznajder, która zajmuje się nimi zawodowo.

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • Dorota Gardias: Lubię ten dystans po podróży

    Choć wakacje dopiero się zaczęły, Dorota Gardias już zdążyła wrócić z urlopu w Toskanii, która urzekła ją swoją prostotą. To jednak nie koniec wypoczynku pogodynki, która zaplanowała sobie potrójny wyjazd... "Lubię ten dystans po podróży" - mówi Gardias.

  • Anna Mucha: Tu leży hedonistka

    Jedna z najbardziej barwnych postaci polskiego show-biznesu, aktorka i autorka bloga. Prywatnie matka dwójki dzieci i „nie żona Włocha”. Na wycieczkę przez smaki i aromaty Toskanii zabrała nas Anna Mucha.

  • Kto dzisiaj sprząta?

    ..., i w pracy". Były obrażone. Jak było w domu? Mama w kuchni przesiadywała godzinami, ale nie zajmowała się gotowaniem. Pochylona nad maszyną pisała artykuły do gazet. Była dziennikarką, często(...) coraz mniej, bo ja mu na to pozwalałam. Bo był opiekuńczy, szarmancki. Imponowało mi, że ma ważną pracę - jest chirurgiem. Jeździliśmy do Toskanii. Po powrocie zapraszał znajomych na włoską kolację...

  • Do restauracji? Tylko na smyczy!

    Już za trzy miesiące w Toskanii będzie można iść z psem i kotem do teatru, muzeum, restauracji i na plażę. O popieranym przez wszystkie siły polityczne projekcie ustawy, przygotowanym przez władze regionu pisze "Corriere della Sera".

  • Modna panna cotta

    ...je zastąpić mrożonymi wiśniami), 50 ml białego wina, 20 g cukru, mąka ziemniaczana według potrzeby. Przygotowanie : Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Do mleka dodajemy(...) kremówki, 600 ml tłustego mleka, 2 gałązki rozmarynu, 1 cytryna, 8 łyżek miodu akacjowego. Przygotowanie: Porzeczki płuczemy i odsączamy. Odrywamy owoce od gałązek lub wyciągamy pestki. Cukier gotujemy...

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    Tego lata miałam okazję zwiedzić jeden z najpiękniejszych, chociaż nie tak popularnych jak Toskania czy Lazio regionów Włoch, a mianowicie Apulię położoną w południowo-wschodniej częsci półwyspu, wzdłuż wybrzeża Adriatyku i... zakochałam się!

  • Vegano Italiano, Rosalba Gioffré

    ...przygotować dania, które trafią do gustu nawet "zadeklarowanym mięsożercom" .Rosalba Gioffré - urodziła się na włoskim Południu, w Kalabrii, a obecnie mieszka we Florencji. Jedzenie i gotowanie zawsze...

  • Makaron naleśnikowy z pesto a la genovese

    ...- blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Makaron podajemy wymieszany z pesto. Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.

Wideo na temat: gotowanie w toskanii
  • Cristina Catese to nauczycielka gotowania, która podczas podróży po Toskanii zdradziła, jak zrobić sałatkę panzanellę. W kuchni programu przygotowała dania takie, jak: cantucci - włoskie ciasteczka z migdałami, pici all'etrusca - toskańską pastę oraz crostini rossi alla chiantigiana - czerwone grzanki z Chianti.