• Informacje na temat:

    gotowanie w próżni

Przepisy na temat: gotowanie w próżni
  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Dzisiaj przygotowuję dwie potrawy z kapusty pekińskiej. Potrzebujemy tylko jednej kapusty. Górne, duże liście służą do kopert, a pozostały środek do ostrej sałatki.

  • Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały. Wodę lekko solimy. Od momentu zagotowania, jajka gotujemy 10 minut ( właściwie po zagotowaniu można wyłączyć gotowanie, ale jajka muszą pozostać w gorącej wodzie 10 minut). Zalewamy jajka zimną wodą. Jeżeli jajka przeznaczone są do użycia na bieżąco, można każde jajko leżące w zimnej wodzie rozbić. Będzie się lepiej obierać ze skorupki. Dłuższe niż 10 minut gotowanie spowoduje, że na jajkach pojawi się zielona obwódka i wyglądają jak...

  • Bardzo dużo wartości odżywczych, a bardzo mało kalorii - to zalety dyni. Można przechowywać w całości, ale ponieważ jednej zimy dynia mi spleśniała, to od teraz przechowuję ją tak: z 6 kg dyni ok. 4 litry pure

  • Pomysł na syte śniadanie? Proszę bardzo.

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na tanią domową pizzę. Smacznego:)

  • W tym odcinku Taniego Gotowania przedstawiamy przepis na Tuńczyka z makaronem penne.

  • Zapraszamy do oglądania kolejnego odcinku z serii Tanie gotowanie. Tym razem przestawiamy Wam przepis na deser a'la Panna Cotta

  • Pyszna przekąska warzywna to świetne danie dla prawdziwego smakosza. Pyszne na zimno ze świeżymi pomidorami i ogórkami. Gotowanie jest bardzo łatwe i proste, a wynik jest doskonały. A tak przy okazji, jesienią produkty do tego dania można łatwo kupić w supermarkecie.

Artykuły na temat: gotowanie w próżni
  • Cztery lata w próżni

    Najgorsza jest bezczynność. Kiedy żyło się aktywnie, z głową pełną projektów i rękami pełnymi pracy, nie można się z nią pogodzić. Z bezradnością, niemocą, poczuciem bycia niepotrzebną. Bezrobotną.

  • Sous vide to francuskie wyrażenie znaczące mniej więcej tyle, co „bez powietrza" lub „w próżni". To technika kulinarna nazywana gotowaniem w niskich temperaturach, gotowaniem próżniowym lub metodą długiego gotowania. Tak wygląda mięso zapakowane metodą próżniową, gotowe do sous vide.   fot. 123RF.COM Po raz pierwszy opisano tę technikę kulinarną w 1799 roku (wtedy użyto gorącego powietrza, nie wody do ugotowania potrawy). W latach 70-tych ubiegłego wieku we Francji Georges Pralus odkrył, że...

  • Kiedy wartości odżywcze „ulatniają się” z posiłków?

    Gotowanie i moczenie Zbyt długie namaczanie warzyw, podobnie zresztą jak zbyt długie ich gotowanie, wypłukuje je (całkiem dosłownie!) z zawartych w nich substancji odżywczych. Sprawia bowiem, że(...). Rozwiązaniem może być  blender próżniowy ! Unikalna technologia blendowania z wykorzystaniem próżni dostępna w  blenderze  w wysokoobrotowym Philips HR3752 redukuje ten proces, wysysając powietrze...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

  • Jak przygotować czerwone mięso

    ...sous-vide Po francusku - w próżni (wym.: su-vid). To metoda przygotowywania mięsa, w której jest ono szczelnie zamknięte w torebce próżniowej. Umieszcza się ją w kąpieli parowej lub wodnej...

  • Podróże kamperami i przyczepami kempingowymi mają wiele zalet. Bez wątpienia jedną z nich jest znajdująca się w kamperze kuchnia, która nie ustępuje tej, którą mamy w domu. Co może nam zaoferować mobilna kuchnia? Fot. Adobe Stock Kuchenka - gotowanie na małym metrażu Wielogodzinna podróż sprawia, że można zgłodnieć. Wtedy to przydają się kompaktowe, wbudowane płyty kuchenne, które pozwalają cieszyć się domowymi smakami nawet tysiące kilometrów od miejsca zamieszkania. Można je zamontować...

  • Jak przechowywać żywność?

    Najwięcej wartości odżywczych zachowują produkty przechowywane w zamrażalniku oraz pojemnikach próżniowych.

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • I co z tym mięsem?

    ...zawiera konserwanty. Naturalne mięso powinno mieć kolor szary (chyba że jest niedopieczone). Jak przygotowywać mięsne dania, by były zdrowe? Gotuj je, duś, przyrządzaj na parze lub w próżni (sous...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

Wideo na temat: gotowanie w próżni
  • Gotowanie w próżni metodą saus-vide

    Kuchnia sous-vide to gotowanie każdego produktu w idealnej dla niego temperaturze. Profesjonalni kucharze używają do tej techniki specjalnych worków, w które zamykają gotowane produkty w próżni. Dzięki temu powstałe dania są zawsze soczyste i nie zostają pozbawione wartościowych składników. Czy można to robić w domu? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Adriana Marczewska. Przygotowała