• Informacje na temat:

    gotowanie ryżu

Przepisy na temat: gotowanie ryżu
  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Ugotowanie ryżu wydaje się proste. Jeśli jednak zagłębimy się w mnogość przepisów i liczbę jego odmian, sprawa staje się trudniejsza. Na perfekcyjną konsystencję ziaren wpływa i czas gotowania, i rodzaj użytego naczynia, i sposób podgrzewania.

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    Warto spróbować innego ryżu niż klasyczny, bo może nam bardziej smakować i… być zdrowszy.

  • Potrawy na bazie ryżu

    ...brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C.  4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami.  Sałatka z czerwonego ryżu 1. Ryż przełóż do miski. Papryki...

  • Paella z brązowego ryżu

    ​Inspiracją do tej paelli był Yotam Ottolenghi i jego "Obfitość". Bulwy kopru włoskiego to intensywnie anyżkowe warzywo, które jest bardzo korzystne dla osób borykających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.

  • Inne, "słodkie" zastosowanie ryżu do sushi

    Kto powiedział, że ryż do sushi może mieć tylko jedno zastosowanie? Jak zachęcają autorzy "Mixu wiedzy kulinarnej", ze specjalnego ryżu warto przygotować pudding, który jeszcze lepiej będzie smakował z owocami albo czekoladą.

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..., aż będzie miękki. Składniki na sos zagotować, do momentu aż cukier się rozpuści. Wlać do gorącego ryżu i wymieszać. W oddzielnym garnku ugotować polewę: najpierw zagotować krem, cukier i sól. Na...

  • Domowe mieszanki przypraw do ryżu

    Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak!

  • Domowe mieszanki przypraw do ryżu

    Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak!

  • Gotowanie na zapas pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze

    Kupowanie i gotowanie większych ilości jedzenia jest ekonomiczne. Istotne jednak, aby właściwie je przechowywać, żeby się nie psuło i nie straciło wartości odżywczych. Najpopularniejsze są pojemniki wykonane z plastiku, bo można w nich trzymać większość potraw oraz produktów.

  • Wszystko co musisz wiedzieć o ryżu

    ...1. Zanim wsypiesz ryż do wrzątku (musi go być dwa razy więcej niż ryżu), płucz go wielokrotnie pod bieżącą wodą. Następnie połącz z wrzątkiem, dodaj sól, gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż(...) żółty kolor, możesz dodać do wody pod koniec gotowania kilka nitek szafranu lub kurkumę. 4.  Wszystkie potrawy możesz przygotować z ryżu pełnoziarnistego lub dzikiego. Pamiętaj jednak, że te rodzaje...

Artykuły na temat: gotowanie ryżu
  • Woda po gotowanym ryżu, zamiast kawy?

    Kawa ma zdrową konkurencję Zamiast arabskiej "parzuchy" polecamy szklankę wody po gotowanym ryżu. Po tygodniu zauważysz zmiany, bo zdaniem ekspertów to prawdziwa energetyczna bomba, która z czasem(...) i cytrynę. Warto pamiętać o tym, aby ryżu nie solić podczas gotowania.  Woda po ryżu baza w kuchni Buliony, sosy, koktajle. Doskonałą bazą dla nich jest woda po gotowanym ryżu. Z czego to wynika...

  • Nie gotuj ryżu w woreczkach!

    ...to robiły nasze mamy i babcie.   Zanim zaczniesz go przyrządzać, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji 1:2, czyli na jedną część ryżu lub kaszy potrzeba dwóch części wody lub wywaru warzywnego.  Ważne! Ryż lub kaszę zawsze przed gotowaniem przepłucz pod bieżącą wodą. Najprościej Zagotuj 2 szklanki wody dodając szczyptę soli. Wsyp szklankę ryżu lub kaszy. Garnek przykryj i gotuj na małym...

  • Dlaczego lepiej nie gotować kaszy i ryżu w woreczkach?

    Woreczki te, tak samo jak szczoteczki do zębów, powłoki w puszkach, paragony z kas fiskalnych i terminali zawierają związek chemiczny bisfenol A, który może być szkodliwy.

  • Cudowna moc ryżu

    Oczyszcza Mączka przygotowana z ryżu brązowego, białego lub jaśminowego ma właściwości pochłaniające wydzielinę gruczołów łojowych. Dzięki temu świetnie oczyszcza cerę skłonną do przetłuszczania i powstawania zaskórników. Dwie łyżki ryżu rozdrobnij w młynku do kawy, aby powstała mączka. Zalej ją taką ilością zimnej wody, aby powstała papka. Rozprowadź ją na twarzy. Pozostaw na 15 minut...

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz. Woda po ryżu: - do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz(...) fasolki. Odżywka dla roślin Woda po gotowaniu selera, ziemniaków, a także makaronu i ryżu (bez soli) jest doskonała do podlewania roślin doniczkowych. Zawarte w niej cenne witaminy i minerały...

  • To o ryżu warto wiedzieć

    Aby ryż miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku cytrynowego. A żeby nie wykipiał - odrobinę oleju lub oliwy. Na sypko Ryż będzie wyjątkowo sypki, jeżeli po ugotowaniu między pokrywkę i garnek włożymy ściereczkę. Wchłonie wydobywającą się z ryżu parę, która nie będzie się skraplała i ziarna się nie rozgotują. Smaczniejszy Jeśli chcę, by ryż miał wyjątkowy smak, gotuję go...

  • Nie gotujmy plastiku!

    ...narzekać na gorzki posmak kaszy. Dotyczy to głównie gryczanej. Jest doskonały i prosty w wykonaniu sposób, aby się tego pozbyć. Wystarczy kaszę przelać wrzątkiem przed ugotowaniem. Z kaszą, tak jak(...) włókno roślinne rodzaje ryżu powinny być wprowadzane stopniowo - wraz z wiekiem dziecka. Mamy do dyspozycji ryż naturalny - o lekko orzechowym zabarwieniu, ryż czarny, czy wreszcie dziki - dysponujący...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ...przechowywanie 2 kg mąki, 2 rodzajów makaronu czy ryżu nie ma sensu. Nie zdążysz ich wykorzystać, minie termin spożycia i wyrzucisz... Dlatego raz na 2-3 tygodnie zrób przegląd tego, co masz, i uzupełnij - ale...

  • Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?

Zdjęcia na temat: gotowanie ryżu