• Informacje na temat:

    gotowanie polewka

Przepisy na temat: gotowanie polewka
  • Górska polewka z serem

    Składniki: 20 dag oscypka 4 małe bochenki wiejskiego chleba 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 750 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka 1 jajko 5 dag mielonych orzechów laskowych 4 łyżki oleju 4 plasterki wędzonego boczku albo szynki 1/4 pęczka szczypiorku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cebule obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło...

  • Przepis nadesłała Teresa Zaguła

  • Polewka rybna

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg ryb (okonie, karasie, płotki), - sok i skórka otarta z cytryny, - 1-2 liście laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - duża cebula, goździk, - szklanka kwaśnej śmietany, - 1 żółtko, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody...

  • Zupa chrzanowa

    Bez tartego w domu chrzanu i zupy chrzanowej trudno wyobrazić sobie Wielkanoc w nadwarciańskich gminach woj. łódzkiego, które słyną z niemal stuletniej tradycji uprawy tej rośliny. Chrzan znad środkowej Warty wpisany został na listę produktów tradycyjnych.

  • Zupa piwna

    Składniki na 6 porcji: - 1 l piwa jasnego, - 1/2 l piwa ciemnego, - 3-4 żółtka, - 10 łyżek cukru, - kawałek cynamonu, - odrobina cynamonu mielonego, Przygotowanie: 1. Piwo jasne i ciemne zagotować z kawałkiem cynamonu. Użyć do tego dużego garnka, gdyż podczas gotowania piwo obficie się pieni i z małego garnka wykipi. 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ucierając powoli...

  • Kasze w kuchni polskiej

    ...cebulę, czosnek, pory i jarzyny. W kuchni polskiej istnieją dziesiątki sposobów na przygotowanie kasz łamanych, również jako samoistnie dania. Jednym ze sposobów jest dodanie do kaszy jęczmiennej...

Artykuły na temat: gotowanie polewka
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...wołowiny, sporządzana przede wszystkim na wywarze mięsno-warzywnym. Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo, jednak dzięki temu, że gotowanie wywaru rozpoczyna się od zimnej wody(...), wędzonym boczkiem. m wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Wywar postały po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy zostaje odpowiednio doprawiony i smakuje doskonale. Czarna i czosnkowa polewka...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

    Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Odkurzamy tradycję

    ...m.in.: "Nazwy jaj wielkanocnych zależą od sposobu, w jaki zostały pomalowane. Ufarbowane na jeden kolor, czy to przez gotowanie, czy przez moczenie w pewnym barwniku, noszą nazwę "malowanek", "kraszanek(...) przez pokrycie woskiem pewnych jego części, a następnie gotowanie w barwnikach, to zwią je "pisanką", a sposób malowania - "pisaniem". Jest jeszcze jeden sposób przyozdabiania jaj, rzadziej używany...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...czerwony. Barszcz - to staropolska polewka, w pełni zasługująca na miano polskiej zupy narodowej. Nie od razu jednak był on czerwony - dawniej przyrządzano go na aromatycznych liściach "ziela...

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...wyjątkowych krajów, które przestrzegając dyscypliny postu, uczyniły z tego ograniczenia prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Sięgnijmy do źródeł... Polski barszcz czerwony Barszcz - to staropolska polewka...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...