• Informacje na temat:

    gotowanie pasztetu w słoikach

Przepisy na temat: gotowanie pasztetu w słoikach
  • Marynowane buraczki

    Składniki: 2 kg czerwonych buraczków sól 15 dag cebulek perłowych 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Przygotowanie: 1. Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki...

  • Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.

  • Galaretka z żurawiny

    Owoce żurawiny dokładnie oczyść i odsącz.

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Gruszki na dziś, gruszki na jutro

    ...z odrobiną polewy czekoladowej. Wielu zwolenników mają gruszki w zalewie octowej, podawane do zimnych mięs i pasztetów. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. Składniki przygotowujemy w następujących(...) wodę, cukier, goździki, cynamon, ocet. Po zagotowaniu zalewy ostrożnie wkładamy do niej gruszki, i na małym ogniu gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gorące gruszki układamy w słoikach...

  • Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek. Miałam mięso wieprzowe.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może występować w dwóch wersjach - jako całe pęta lub w formie pokrojonej. Bez względu na to, na którą opcję zdecyduje się gospodyni, dalsze działania związane z przygotowaniem dania są takie same.  Mięso należy...

  • Sprawdzony przepis na "Golonka w słoikach"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą...

  • Z wątróbką, która dodaje pasztetowi charakteru :) przepis na 2-3 słoiczki.

Artykuły na temat: gotowanie pasztetu w słoikach
  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

  • Trzy produkty, które odkwaszają organizm

    Po świętach, nawet jeśli się nie przejadamy, czujemy się trochę ociężale. To objaw zakwaszenia organizmu.

  • Sześć powodów, dla których warto jeść tarninę

    Śliwa tarnina dawniej znana była jako środek hamujący biegunki. Ale cierpkie owoce mają też inne cenne właściwości.

  • Trzy rośliny, które warto jeść, gdy brakuje wapnia

    ...ciśnienie krwi i pozbyć się złego cholesterolu. Jak ją jeść: W postaci pasty do kanapek lub pasztetu z majerankiem i gałką, które ułatwiają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Pasztet w słoiku...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    .... Pęczniejąc w żołądku, dają wrażenie sytości, co ułatwia kontrolę apetytu i utrzymanie szczupłej sylwetki. ★ BĘDZIE SMACZNE! Gotowanie nie obniża działania pektyn. Jeśli więc nie służą ci surowe jabłka(...) przechowywać w lodówce nawet kilka dni). Jego liście stają się wtedy bardziej delikatne. Przed gotowaniem jarmużu wykrój łodygi, bo zwykle są twarde. ★ BĘDZIE SMACZNE! Najprościej jest udusić pokrojony w paski...

  • Moda na zdrowe jedzenie: Czy to trwały trend?

    Ta moda trafiła na bardzo podatny grunt. Chcemy przecież żyć dłużej i w zdrowiu. Już teraz zmieniliśmy na korzyść nasze nawyki żywieniowe.

  • Serowe przekąski

    ...(zielonych i czarnych bez pestek), świeże zioła (bazylia, rozmaryn, natka pietruszki), szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz czarny młotkowany. Przygotowanie: Żelatynę moczymy w letnim mleku, aby(...), pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.Przekładamy do formy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem zanurzamy formę w gorącej wodzie, aby ułatwić wyjęcie pasztetu...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...posiłkowi powinny być nadzwyczajne, a przynajmniej - niezwyczajne. Do pasztetu polecam młodego czerwonego burgunda, ewentualnie jedno z lepszych win ze szczepu gamay - fleurie bądź brouilly...