• Informacje na temat:

    gotowanie ogórków kiszonych

Przepisy na temat: gotowanie ogórków kiszonych
  • Zupa z kiszonych ogórków

    Orzeźwia i syci.

  • Zupa z ogórków kiszonych

    Ogórki kiszone zawierają witaminy i składniki mineralne. Dlaczego więc nie zrobić z nich pierwszego dania? Wśród wielu przepisów na zupę ogórkową zachęcamy do wypróbowania naszego.

  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.

  • Wigilijna sałatka

    Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...szpinaku w liściach, - 1 mała cebula, - 1 mały ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - 5 dag fety, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko(...): - 0,5 kg. ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 10 dag. boczku wędzonego, - zioła: tymianek, rozmaryn, - sól, pieprz, czerwona papryka, Przygotowanie: Mączyste ziemniaki ugotować...

  • Zrób to z ogórkiem!

    ...mleka, - 20 dag pomidorów, - 20 dag ogórków, - szklanka kwaśnej śmietany, - 3 dag rodzynków, - 1/2 pączka koperku, - szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skórki(...) proc., - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - 1/2 łyżki siekanego tymianku, - Olej do smażenia, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. W czasie gdy...

  • Pasztet domowy

    Kanapki z pasztetem i ogórkiem kiszonym to jeden z ulubionych, a zarazem najprostszych przysmaków z dzieciństwa. Najlepiej smakuje oczywiście pasztet domowy. Jego przygotowanie wydaje się nieco pracochłonne, ale wcale tak być nie musi. Oto nasz prosty przepis.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

Artykuły na temat: gotowanie ogórków kiszonych
  • Przetwory z ogórków

    Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    Dziś proste połączenie kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i kiszonych ogórków, które, według uznania, może być dodatkiem do posiłku lub jego bazą. Wszystko zależy od tego, z czym zdecydujemy się je serwować.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • A jeśli brak mi kulinarnej smykałki?

    Nie trzeba gotować fikuśnych obiadów, których przygotowanie wymaga kilku godzin, ani zapiekać kaczki z jabłkami, by stworzyć smaczny, wartościowy posiłek. Nie róbmy z gotowania udręki. Proste, szybkie, zdrowe rozwiązania sprawdzają się najlepiej.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

Zdjęcia na temat: gotowanie ogórków kiszonych
Wideo na temat: gotowanie ogórków kiszonych
  • Potrawy z kiszonek

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski pokazał jak wzbogacić swoje codzienne menu dzięki kiszonkom. Zrobił m.in. pikantną surówkę z kiszonej kapusty, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i zupę ogórkową. W którym momencie gotowania należy dodać ogórki kiszone do zupy?

  • Sałatka śledziowa z warzywami

    W kuchni programu "Pytanie na śniadanie" z okazji zbliżającego się postu Marieta Marecka przedstawiła przepis na klasyczną sałatkę śledziową z gotowanymi warzywami. W propozycji znalazły się zarówno buraki, jak i ziemniaki, marchewki, ogórki kiszone i aromatyczne przyprawy. Takim daniem na pewno nie pogardzi żaden smakosz!

  • Tatar z polędwicy wołowej

    W tej odsłonie swojego vloga "Kocham Gotować", Piotr Ogiński przedstawił przepis na idealny tatar. Przystawka z polędwicy wołowej z odrobiną pietruszki, cebulką, ogórkiem kiszonym i świeżo zmielonym pieprzem zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta.