• Informacje na temat:

    gotowanie lekkostrawne

Przepisy na temat: gotowanie lekkostrawne
  • Gotowanie w kąpieli wodnej

    W ten sposób można przygotować lekkostrawne danie, które nie podrażni nam chorego żołądka, wątroby czy jelit.

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Lekkostrawne grillowanie

    W Polsce grillujemy dopiero od kilku lat. Zazwyczaj tanią kiełbasę i tłustą karkówkę. A wystarczy trochę wysiłku i danie z grilla staje się pełnowartościowym posiłkiem.

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    ...w rzeczywistości własnoręczne przygotowanie obiadku dla smyka to wcale nie taki wielki problem. Trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Oto ściągawka, która ci pomoże. Zanim staniesz przy kuchence(...) smakiem brokułów, kalafiora, buraków. Te warzywa są dość lekkostrawne i rzadko wywołują alergie. • Zorientuj się, gdzie w twojej okolicy możesz kupić zdrowe mięsko. Najważniejsze, by nie...

  • Co zrobić, żeby gotowanie makaronu trwało jak najkrócej?

  • Wykonanie: mięso rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i kłaść na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i z każdej ćwiartki kroić plastry i położyć na mięso. Posypać tymiankiem.Chwilę prażyć pod przykryciem. Wszystkim naprawdę bardzo smakuje, a przede wszystkim jest lekkostrawne. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały. Od momentu zagotowania gotujemy jajka 2 minuty. Zalewamy zimną wodą, aby przerwać gotowanie i obniżyć temperaturę wewnątrz jajek. Jeżeli chcemy jeść na ciepło, wyjmujemy jajka z zimnej wody po dwóch minutach. Ukłony dla zagorzałych " jajcarzy "!

  • ...- sukcesywnie były dostarczane na stoły krezusów przez całą zimę. Delikatne, rozpływające się w ustach, lekkostrawne szparagi z umiejętnie dobranymi dodatkami (pod beszamelem, z bułeczką) idealnie nadają(...) brązowym, nie nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są świeże szparagi. Jeśli jednak wiemy, że nie będziemy mieli czasu na ich przygotowanie zaraz po zakupie, to należy włożyć je do lodówki owinięte...

  • Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały. Wodę lekko solimy. Od momentu zagotowania, jajka gotujemy 10 minut ( właściwie po zagotowaniu można wyłączyć gotowanie, ale jajka muszą pozostać w gorącej wodzie 10 minut). Zalewamy jajka zimną wodą. Jeżeli jajka przeznaczone są do użycia na bieżąco, można każde jajko leżące w zimnej wodzie rozbić. Będzie się lepiej obierać ze skorupki. Dłuższe niż 10 minut gotowanie spowoduje, że na jajkach pojawi się zielona obwódka i wyglądają jak...

Artykuły na temat: gotowanie lekkostrawne
  • Dieta lekkostrawna

    ..., refluksu oraz nadkwasoty. Przy tych schorzeniach zaleca się stosowanie tzw. diety lekkostrawnej. Na czym ona polega? Mniej, ale częściej Aby zmniejszyć ryzyko podrażnienia błony śluzowej żołądka(...) przez 7 dni, po czym powtórzmy kurację po tygodniowej przerwie. Duśmy i pieczmy Zmieńmy również techniki przyrządzania posiłków. Dozwolone jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez...

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...strączkowych - są smaczniejsze i lekkostrawne; - do czyszczenia nalotu po kawie i herbacie - skrobia działa jak naturalny detergent. Umyj w niej kubki i czajniczki do zaparzania - osad łatwo zejdzie...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

  • Świąteczne gotowanie

    Aby nie "umierać" w święta z przejedzenia, przejmij kontrolę nad kuchnią i przygotuj dania lekkostrawne.

  • W jakich garnkach najlepiej gotować?

    Garnki z nowoczesnych materiałów są nie tylko ładne i energooszczędne, ale także można przygotowywać w nich zdrowe i lekkostrawne potrawy.

  • Ryby. Lekkostrawne i pożywne

    Ryby to doskonałe danie na każdą okazję. Książka zawiera 120 atrakcyjnych przepisów dla zwolenników smażenia, gotowania, grillowania, duszenia i pieczenia.

  • Ziemniaki i kiełki

    ... Przygotowanie: Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą (nie obieraj!) i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie wymieszaj ocet i olej z bulionem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój. Ogórek również umyj oraz osusz, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na cienkie, długie plasterki, wykorzystując do tego obieraczkę do ziemniaków (albo przyrządu do krojenia żółtego sera...

  • Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

    Lubi lekkostrawne jedzenie i gotowane potrawy. Wszystko świeże i mało przetworzone. Nie służą jej tłuszcze zwierzęce i alkohol.

  • Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

    Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

  • Szparagi na obrzęki

    Są niskokaloryczne i lekkostrawne. Pomogą usunąć nadmiar wody zgromadzonej w tkankach. Zlikwidują m.in. worki pod oczami, obrzęk kostek i brzucha.

Zdjęcia na temat: gotowanie lekkostrawne