• Informacje na temat:

    gotowanie kluski z serem

Przepisy na temat: gotowanie kluski z serem
  • Smaczne kluski

    Kluski ziemniaczane z serem są przysmakiem całej rodziny. Możesz podać je z mięsem, sosem pomidorowym, albo na słodko, polewając zmiksowanymi malinami.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Kluski leniwe z owocami

    Przygotowanie: 1. Biały ser wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Powinien mieć małe grudki. Dodaj do niego przesianą mąkę. 2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek(...) kluseczki, mieszaj je tuż po wrzuceniu drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie zmniejsz gaz i gotuj jeszcze dwie minuty. Wyjmij kluski cedzakową...

  • Kluski leniwe

    ..."Są dwie wersje klusek leniwych, jedne tylko z twarogu, drugie z twarogu i gotowanych ziemniaków. Obie sprawdzają się znakomicie. Noszą nazwę "leniwe", gdyż są uproszczoną, "leniwą" wersją pierogów z serem lub pierogów ruskich" - pisze w swojej książce "Gotowi, by gotować" Agnieszka Kręglicka.

  • Kluski ziemniaczane z serem

    Prezentujemy pomysł na pyszne danie z ziemniaków w wersji bezglutenowej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Kluski kładzione z sera białego - przysłała Mieczysława

    Przyrządzenie: Ser przekręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkami na masę (najlepiej mikserem). Dodać mąkę. Na wrzącą, osoloną wodę kłaść łyżką niewielkie kluski i gotować na małym ogniu ok.5 min., aż wypłyną na wierzch. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. Na talerzu okrasić masłem, można też posypać cukrem.

  • Niemieckie szpecle

    ...deseczce i odcinamy małe kawałeczki. Kawałki ciasta spychamy drewnianą łyżką partiami do gotującego się osolonego wrzątku. Gotujemy całość, aż kluski zaczną wypływać. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło podgrzewamy na patelni, aż zacznie się roztapiać. Ugotowane kluski przekładamy na patelnię, posypujemy startym serem i smażymy, aż ser się rozpuści. Gotowe szpecle posypujemy papryką...

  • Szpecle - niemiecki specjał

    ...deseczce i odcinamy małe kawałeczki. Kawałki ciasta spychamy drewnianą łyżką partiami do gotującego się osolonego wrzątku. Gotujemy całość, aż kluski zaczną wypływać. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło podgrzewamy na patelni, aż zacznie się roztapiać. Ugotowane kluski przekładamy na patelnię, posypujemy startym serem i smażymy, aż ser się rozpuści. Gotowe szpecle posypujemy papryką...

  • Ziemniaczane specjały

    Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

Artykuły na temat: gotowanie kluski z serem
  • Kluski ze szpinakiem i serem

    Takie kluski są niedrogie i przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

  • Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem

    Kluski nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa(...) których poda sos z suszonych moreli i jabłka. Zobacz cały program: Zupa kminkowa Przygotowanie: Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak...

  • Zielone kluski na rukoli

    Gorące kluseczki warto posypać tartym serem, np. włoskim parmezanem lub swojskim oscypkiem.

  • Jesienne gotowanie

    ...łatwe i skuteczne. Bo oto w naszej kuchni nastanie rewolucja. Nastanie w niej FORKY®.  Gotowanie powinno być przede wszystkim przyjemnością. Stąd całe masy narzędzi, akcesoriów i atrybutów, które mają(...) spędzamy tam tyle czasu, to warto uczynić go jeszcze przyjemniejszym, a samo gotowanie czy smażenie, łatwiejszym. Od idei, przez pierwsze szkice, do gotowego produktu - tak powstał FORKY®. Mam nadzieję...

  • Kopytka po włosku

    Kluski podawaj polane masłem i posypane startym serem.

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Tort makaronowy ze szpinakiem

    Każdy rząd makaronu można przesypać startym żółtym serem, wtedy kluski w trakcie pieczenia skleją się ze sobą. By sos nie wypłynął z formy, owiń ją folią aluminiową.

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    ...siostra w ogóle nie gotuje i nie piecze. - Nie, tam inne siostry to robią. Jaką radę da siostra osobie, która pierwszy raz wchodzi do kuchni, zaczyna przygodę z gotowaniem? - Żeby się nie(...) pewnych dostawców, najlepiej ze wsi. Wspomina siostra, że to jej mama wymodliła się o jej i powołanie, i gotowanie. Pamięta siostra smaki dzieciństwa? - Kiedy żyła moja mama, nie było jakichś...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem, choć nadal to kluski - z mąki i wody, ewentualnie jeszcze jajek. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari(...) niż wędlina dojrzewająca. Do carbonary używamy guanciale dolce, albo pancety dolce - słodkiej, niewędzonej. Chodzi o tłuszcz, który w połączeniu z serem i żółtkiem da nam przepiękny, kremowy sos...