• Informacje na temat:

    gotowanie gruszki w occie

Przepisy na temat: gotowanie gruszki w occie
  • Gruszki na dziś, gruszki na jutro

    Owoce sezonu - gruszki mogą być podstawą smacznego deseru. Ci, którzy lubią ostrzejsze smaki, mogą przygotować gruszki w zalewie octowej, do mięs. Gruszki mogą zawojować wasz stół.

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich półsłodkie marynaty.

  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia. Wykorzystaj je dla swojego dziecka!

  • Gruszki w occie z cynamonem i chrzanem

    ..., - łyżeczka cynamonu, - sok z cytryny, - łyżeczka skórki z cytryny, - 3 gałązki świeżej mięty Przygotowanie: Gruszki umyć, przekroić na 4 części, obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować szklankę wody z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, wlać ocet, gorącą marynatą zalać gruszki i zostawić na 12 godzin. Zlać marynatę i zagotować, wrzucić gruszki i gotować 5 minut. Gruszki wyjąć, ułożyć...

  • Gruszki faszerowane

    Składniki: - 2 twarde gruszki, - 4 łyżki cukru, - szklanka czerwonego octu winnego, - 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, - 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, - łyżeczka octu balsamicznego ciemnego, - 5 dag ser pleśniowego typu rokpol, - łyżka posiekanych orzechów włoskich, v - kilka gałązek rukoli Przygotowanie: Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zgotuj cukier...

  • Sezon na gruszki

    ...waniliowego, - 4 płaty żelatyny, - 400 g śmietany, - 4 łyżki likieru gruszkowego, - 100 g gorzkiej czekolady, - 2-3 gruszki koktajlowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z 3 łyżkami(...), - 2 średniej wielkości gruszki, - 2 łyżki oleju, - soczewica z puszki (850 ml), - 3/4 l bulionu, - 200 g kabanosów, - sól, pieprz Przygotowanie: Pory pokroić w krążki, gruszki w cząstki i podsmażyć na...

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod.

  • Gruszki marynowane na czerwono

    ...wanilii, - 3 łyżki ziaren białego pieprzu, Przygotowanie: Gruszki obrać. Wino z octem wlać do rondla, wsypać cukier kryształ, zagotować. Włożyć owoce, gotować 10 minut na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste. Gruszki wyłożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować około 10 minut. Wsypać cukier żelujący. Mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Owoce...

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    Sposób przygotowania 1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami,...

Artykuły na temat: gotowanie gruszki w occie
  • Gruszki w syropie

    Wspaniały pomysł na przygotowanie gruszek- jako deser lub dodatek.

  • Gruszki w syropie

    Wyśmienity dodatek do mięs. Gruszki gotujesz przez kilka minut, a efekt zaskoczy każdego smakosza.

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Dieta wyszczuplająca dla kobiet "gruszek"

    ...4 razy w tygodniu. 6. Krótkie gotowanie Jedz jak najwięcej surowych warzyw przyspieszających trawienie. Jeśli lubisz je na ciepło, unikaj rozgotowywania np. marchwi, fasolki, kapusty. 7. Skok na sok...

  • Bakłażan - gruszka miłości

    Intrygujący, wyrazisty. Świetny dodatek do mięs, zapiekanek, doskonały jako przystawka.

  • Gruszki faszerowane

    Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zagotuj cukier z octem i szklanką wody. Włóż gruszki gotuj 3 min. Pozostaw w wywarze na jeszcze...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę(...) wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i nasiona roślin strączkowych. Z owoców najsmaczniejsze będą polskie jabłka i gruszki. Ponadto warto sięgać po cytrusy, które przed spożyciem należy dokładnie...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    Z gruszką i granatem 1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich. 2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...stany zapalne, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają kości, obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy. Grzechem byłoby więc nie wykorzystać ich mocy!  ● Godne polecenia są m.in. gruszki w zalewie cytrynowej.  W garnku zagotuj litr wody, dodaj sok z pięciu cytryn, 1/2 szklanki cukru, trzy liście laurowe, pięć goździków, szczyptę gorczycy. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda...

  • Dieta dla wrzodowca

    ...pogryźć. Choć wrzody nie lubią surowizny, bezpieczne są jabłka, winogrona, banany, granaty, brzoskwinie, gruszki. Możesz jeść chude, gotowane, duszone lub pieczone mięso. Nie powinny też szkodzić...