• Informacje na temat:

    gotowanie fasoli z sodą

Przepisy na temat: gotowanie fasoli z sodą
  • Dobra fasola

    Fasola jest znakomitym źródłem m.in. magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku i manganu. Warto pamiętać, by odpowiednio ją przyrządzić. Zyska na tym cała rodzina. Oto prosty 4 proste kroki, by zjedzenie fasoli nie powodowało przykrych dolegliwości. Po wypłukaniu ziaren, włóż je na noc do garnka z wodą. Dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Rano przepłucz fasolę raz jeszcze i gotuj na małym...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo szybkie i uniwersalne ciasto. Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce, na blachę i do pieca. Do tego ciasta możemy wybrać rodzaj tłuszczu, na każdym się upiecze: na oleju, na maśle i na margarynie. Trzeba tylko pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta: na oleju będzie cięższe, bardziej wilgotne i nie będzie tak przesychać następnego dnia, na maśle i margarynie będzie, puszyste i aksamitne, ale najsmaczniejsze oczywiście na maśle, ale, na...

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    Gotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wyrobić w sobie parę nawyków i wykorzystać najnowsze technologie, które w dużym stopniu wyręczają nas w kuchni.

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Nie bój się fasoli

    ...przypadku zjedzenie surowej fasoli może doprowadzić do śmierci. Aby ze smakiem i spokojem cieszyć się wartościami odżywczymi fasoli - trzeba ją ugotować. Fazyna ulega rozkładowi w temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza. Walory fasoli doceniają najczęściej wegetarianie. Osoby spożywające mięso i nie zaprzątające sobie głowy wyszukiwaniem roślinnych źródeł białka, nierzadko zupełnie...

  • Sycąca pasta, w sam raz na kanapeczki do śniadania. Najlepsza z razowym chlebem i pomidorem na górze. Zawiera dużo błonnika i długo nie pozwala zgłodnieć.

  • Cenne źródło białka

    ...i zalać świeżą wodą do gotowania. Mówi się, że aby zachować część cennych właściwości fasoli, gotować ją w wodzie z namoczenia. Gotowanie przeprowadzamy na małym ogniu. Najlepiej aby tę czynność(...) krwinek. Jej spożycie prowadzi do biegunki i wymiotów. Bywa, że zjedzenie surowej fasoli może prowadzić do śmierci. Dlatego surową fasolę należy trzymać z dala od dzieci, a przed spożyciem ugotować...

  • Zupa krem z fasoli z puszki,szybka i smaczna

  • Strączki – 10 kroków, by uczynić je łatwiejszymi do strawienia

    ...ma sens szczególnie w przypadku ciecierzycy i fasoli. Namaczanie soczewicy raczej nie jest praktykowane. 5. Przed gotowaniem wymieńmy wodę, a jeśli mamy wyjątkowo wrażliwy przewód pokarmowy gotujmy(...) do dania, a nie jego bazą. 2. Zacznijmy od łatwiejszych do strawienia: groszku, soczewicy i fasoli mung. Czarna fasola, fasola pinto czy ciecierzyca zawsze będą trudniejsze dla naszych trzewi...

  • Pasta kanapkowa z białej fasoli.

Artykuły na temat: gotowanie fasoli z sodą
  • Pasztet z fasoli

    O wartościach odżywczych fasoli i jej korzystnym wpływie na nasze zdrowie wiele zostało już powiedziane. Jak ją podawać? Przez lata fasolka po bretońsku była niekwestionowanym faworytem. Dziś na bazie fasoli powstają wymyślne dania, a nawet desery. Jak serwować ją z pieczywem? Pasztet z fasoli to pyszna alternatywa dla serów, wędlin i pasztetów mięsnych.

  • Fasola – więcej niż białko

    ...wapń i fosfor. W licznych gatunkach fasoli znajdziemy żelazo, kwas foliowy, selen oraz ważny dla wzmocnienia systemu immunologicznego cynk. Niski poziom cynku w organizmie związany jest z częstszym(...) namaczania zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie. Wymiana wody wiąże się z kolei z utratą znacznej części składników mineralnych i witamin z grupy B. Jeżeli chcemy zachować wszystkie wartości odżywcze...

  • Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków

    Doświadczone gospodynie znają triki, które znacznie skracają czas przygotowywania posiłków. Wypróbuj je i przekonaj się, jak przyjemną i niestresującą czynnością może być gotowanie.

  • Warzywa strączkowe dobre na nadciśnienie

    ...i majeranku podobnie działają estragon i cząber. Warto też wiedzieć, które zioła najlepiej dodawać do poszczególnych rodzajów: do białej fasoli - majeranek, cząber, kminek do grochu i soczewicy - koper, bazylia do czarnej fasoli i ciecierzycy - tymianek, oregano do fasoli mung i czerwonej - kolendra, imbir. Proste przepisy na dania strączkowe Gulasz z fasolą mung Fasolę namocz i ugotuj na...

  • „Babcine” pomysły na pranie

    Nasze mamy i babcie znały triki, dzięki którym ich jedwabne bluzki i puszyste sweterki nie tylko były idealnie czyste, ale także służyły kilka sezonów.

  • Nie daj się miażdżycy

    ..., szara reneta. Staraj się wybierać jabłka z ekologicznych upraw, aby skórka była wolna od pestycydów. A jeśli kupujesz zwykłe jabłka z niewiadomego źródła, umyj owoce w roztworze wody z sodą...

  • Świat naleśników

    ...pieczenia. Nadzienie: łyżeczka soli, 30 dag czerwonej fasoli, 2 szklanki cukru. Przygotowanie: Sodę wymieszaj z wodą. Do głębokiego naczynia dodaj cukier i wbij jajka, po czym wlej wodę z sodą. Wsyp(...) klonowy. Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z mlekiem. Pod koniec dodaj masło i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Smaż bez dodatkowego tłuszczu...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy z oliwą i dokładnie zmiksuj. Napełnij foremki, piecz 25 minut w temp. 180 st. C. Nie możesz żyć bez słodyczy Wcale nie zgrzeszysz, gdy czasem zjesz deser(...), wyjmuj łyżką cedzakową, gdy zaczną wypływać na wierzch. Zjedz z porcją tartej marchewki. Sałatka z tuńczyka ● puszka tuńczyka w kawałkach z wody ● puszka czerwonej fasoli ● 2 ogórki kiszone...

  • Gofry gryź!

    ...białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie, 2 drobno posiekane łodygi selera naciowego, 1 drobno posiekana czerwona cebula, 1 dobrze poszatkowana marchew, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 drobno(...) fasoli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut, aż zmięknie. Odcedź i odstaw. Zmiksuj seler naciowy z cebulą, marchewką i czosnkiem, przełóż do miski. Zmiksuj też papryczkę. Na...

  • Źródło najcenniejszych witamin

    Wiesz, które warzywa i owoce zawierają najwięcej wartościowych składników mineralnych i witamin?