• Informacje na temat:

    gotowanie fasoli w szybkowarze

Przepisy na temat: gotowanie fasoli w szybkowarze
  • Kolorowy aromatyczny gulasz

    Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek...

  • tym razem zrobiłam z gęsimi żołądkami ale można zrobić z kurzymi :)

  • Kolorowy gulasz

    Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty...

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Danie jednogarnkowe

    Sposób przygotowania:  Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy...

  • Sycąca pasta, w sam raz na kanapeczki do śniadania. Najlepsza z razowym chlebem i pomidorem na górze. Zawiera dużo błonnika i długo nie pozwala zgłodnieć.

  • Danie jednogarnkowe

    Sposób przygotowania: Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej...

  • Zupa krem z fasoli z puszki,szybka i smaczna

  • Kolorowy gulasz

    Składniki: szklanka czerwonej fasoli, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona(...) w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę...

  • Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.

Artykuły na temat: gotowanie fasoli w szybkowarze
  • Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

    ...ilość aromatów daje dania zawiesiste, zbudowane i bardzo pożywne. Ja najczęściej sięgam po nie jesienią i zimą, bo dzięki wszystkim przyprawom cudownie rozgrzewają.  Wszystkie rodzaje fasoli(...) kozieradkę. Podawaj z białym ryżem, kolendrą i jogurtem. Fasolę możesz ugotować w szybkowarze. Skróci to proces do 10-15 minut. W wersji wegańskiej zastąp śmietankę mlekiem kokosowym i podaj curry...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Kolorowy aromatyczny gulasz

    Skład na 5 porcji: szklanka czerwonej fasoli, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona), 2 duże ziemniaki, łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Jak utrzymać wagę?

    ..., fasoli, wędlin, alkoholu, słodyczy, lodów, tłuszczu. 2. Wiedz, że zrzucenie zbędnych kilogramów to jeszcze nie wszystko; przed tobą ostatnia faza, najtrudniejsza - stabilizacja. Chodzi o to, żeby(...) przyrządzania potraw: raz pieczone w piecyku, to znów w szybkowarze, innym razem duszone czy gotowane na parze. Nie wszyscy wiedzą, że do pieczenia w piecyku nie potrzebny jest tłuszcz, to samo dotyczy...

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....

  • Makrobiotyka: Jesteś tym, co jesz

    ...można na wiele sposobów: gotować na parze, w wodzie, szybkowarze, piec w piekarniku, smażyć w nierafinowanych olejach roślinnych (im krótsza obróbka termiczna, tym lepiej). W zimie jeść należy aż trzy...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...