• Informacje na temat:

    gotowanie fasoli bez namaczania

Przepisy na temat: gotowanie fasoli bez namaczania
  • Strączki – 10 kroków, by uczynić je łatwiejszymi do strawienia

    ...ma sens szczególnie w przypadku ciecierzycy i fasoli. Namaczanie soczewicy raczej nie jest praktykowane. 5. Przed gotowaniem wymieńmy wodę, a jeśli mamy wyjątkowo wrażliwy przewód pokarmowy gotujmy(...) do dania, a nie jego bazą. 2. Zacznijmy od łatwiejszych do strawienia: groszku, soczewicy i fasoli mung. Czarna fasola, fasola pinto czy ciecierzyca zawsze będą trudniejsze dla naszych trzewi...

  • Wypróbowany przepis na "Kotlety z fasoli"

  • Pyszny, wilgotny, dietetyczny piernik bez mąki i cukru - śmiało możecie sobie pozwolić na spory kawałek :) Kolejny przepis dla diabetyków i insulinoopornych :) No i dla dbających o linię :) 1 porcja - (całość ok 12 porcji) - to około 130 kcal

  • Uwielbiam wszystko, co jest czekoladowe i słodkie. Jednak nie można przesadzać z cukrem, dlatego zrobiłam fit trufle bez dodatku cukru. Zastąpiłam go miodem. Trufle robi się bardzo szybko, a najważniejsze, że smakują obłędnie! Zdrowa wersja słodyczy ;)

  • Placki z białej fasoli i ryżu z dodatkiem ziół. Zastosowanie zdrowego oleju do smażenia sprawi że będą one dietetyczne. Smakują na słodko, ostro ale również można jej jeść bez dodatków.

  • Podam wam świetny pomysł na fasolową po której nie ma wzdęć no i oczywiście gazów też nie ma aż tak dużych. Tak mnie nauczył mąż u niego w domu tak się jadło i powiem wam dobry to jest patent całkiem inaczej smakuje fasolowa niż zapalana, ze śmietaną czy też czysta bez niczego. Tyle tylko że musicie sami ugotować aby się przekonać.

  • Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.

  • Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze kasza gryczana, która imituje skwarki boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno nie smakuje jak smalec, a jednak zostałam mile zaskoczona. Od kilku dni zajadam smalec z fasoli z kaszą gryczaną, bez obawy o kalorie i nie mogę się nim najeść. Na śniadanie i kolację kanapeczka ze smalcem i kiszonym ogórkiem, pycha.

  • Tanie,szybkie i łatwe. Danie mozemy przyrządzić z produktów, które są dostępne prawie w każdym ogólnospożywczym sklepie badź w markecie.

  • Pyszne ,proste i bardzo smaczne kotleciki z fasoli są miłą odmianą od codzienności i zaskoczą wszystkich biesiadników.

Artykuły na temat: gotowanie fasoli bez namaczania
  • Fasola – więcej niż białko

    ...namaczania zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie. Wymiana wody wiąże się z kolei z utratą znacznej części składników mineralnych i witamin z grupy B. Jeżeli chcemy zachować wszystkie wartości odżywcze(...) roślinne nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, jednak odpowiednio łącząc fasolę, na przykład z kaszą gryczaną, uzyskamy komplet aminokwasów w jednym posiłku. Nie bez znaczenia pozostaje jej cena...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...fasoli białej). Jednak jedzenie białka przyspiesza metabolizm, bo organizm musi wykonać więcej pracy, aby uzyskać z niego energię. Zdrowe gotowanie Fasola zawiera składnik, który blokuje trypsynę, jeden(...) Z KMINKIEM Bonifrater ojciec Jan Grande radził dodawać duże ilości kminku do moczenia fasoli i gotować ją bez zmieniania wody z dodatkiem masła (ale bez soli). Taki półprodukt można trzymać 1 tydzień...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ..., łagodzi podrażnienia i spłyca zmarszczki. Woda po jarzynach: - baza do zup i sosów (bez soli) - wzbogaca danie o witaminy i minerały oraz naturalnie je zagęszcza (np. woda po fasoli). Woda(...)Możesz użyć jej do gotowania, jako kosmetyku czy nawet lekarstwa! Jeśli wywar ma być bez soli, piszemy o tym w przepisie. Nasza rada: To może być dobra okazja, by ograniczyć sól. 2-3 razy ugotuj...

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Fot. 123RF/Picsel Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę....

  • Kiedy wartości odżywcze „ulatniają się” z posiłków?

    Gotowanie i moczenie Zbyt długie namaczanie warzyw, podobnie zresztą jak zbyt długie ich gotowanie, wypłukuje je (całkiem dosłownie!) z zawartych w nich substancji odżywczych. Sprawia bowiem, że(...) składników odżywczych. Najlepszym przykładem jest np. fasola, którą właśnie w ten sposób (czyli poprzez długotrwałe namaczanie) zwykło się w Polsce przygotowywać. Od namaczania zdecydowanie lepsze bywa...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • O zupach i cudach

    .... A takie przyjemności trzeba umiejętnie dozować, żeby nie spowszedniały. Ugotowanie zupy traktuję więc jako odświętny rytuał, a nie codzienny zwyczaj. Codziennym zwyczajem jest jedzenie chleba(...) wyciągnąć? Te kwestie tyleż mają wspólnego z gotowaniem, co z metafizyką. Do metafizycznych rozważań najczęściej wciąga się chleb i wino, zupa trochę odstaje od tego kanonu. Ale zupa z kamienia też...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...