• Informacje na temat:

    gotowane ziemniaki z suszonymi pomidorami

Przepisy na temat: gotowane ziemniaki z suszonymi pomidorami
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-natka pietruszki Jak przygotować? -Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i pokrój je w średniej wielkości kostkę. - Pieczarki oczyść, a następnie pokrój je w plastry, po czym przesmaż(...) w oleju osącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Ser feta osącz z zalewy i pokrój w kostkę. - Makaron wymieszaj z serem feta, oliwkami, suszonymi pomidorami, a na końcu dodaj do sałatki...

  • Grochówka z ciecierzycą

    ...i słodką papryką. Zupę rozlej do talerzy, udekoruj suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.(...)Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 kawałek selera (ok. 20 dag) 1 pietruszka 1 cebula 4 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 5 szkl. bulionu...

  • Pyszne i szybkie pasty kanapkowe

    Bliskiego Wschodu z pewnością szybko się nie znudzą i na stałe zagoszczą w naszym menu. Poniżej inspiracje, które pomogą nam je przygotować. Hummus z suszonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie(...) konsystencji Przygotowanie: 1. Do miski przekładamy pastę z cieciorki z tahiną. Następnie obieramy ząbki czosnku i wyciskamy sok z cytryny. Razem z oliwą, suszonymi pomidorami i szczyptą soli do...

  • Sznycle z piekarnika

    ..., kminkiem i suszonymi ziołami.  2. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Mięso krótko obsmaż z obu stron na pozostałym oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Trzymaj w cieple, by kotlety nie(...) oraz przyprawą curry. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Wstaw je do lodówki na 1 godz.  2. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj. Włóż do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj przez 10 minut...

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    Casserole z kurczakiem i jabłkami Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami.  2. Na...

  • Sycące zapiekanki

    ...posmaruj tłuszczem. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Połowę przygotowanych składników rozłóż na spodzie formy. Na to wyłóż makaron, a potem resztę(...) z mozzarellą 1. Ziemniaki gotuj w mundurkach 20 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je, przestudź, obierz z łupinek. Wystudź.  2. Pomidory ponakłuwaj widelcem. Polej wrzątkiem, obierz ze skórki i oczyść...

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ...na długi kontakt z tlenem, a sałata będzie bardziej wartościowa, jeśli zamiast noża rozdrobnimy ją po prostu rękami. Gotowane brokuły, szparagi, kalafior, brukselka czy kapusta zachowają więcej...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    .... Najczęściej podawana jest jagnięcina, wołowina oraz kurczak. Mięsa mogą być grillowane lub przygotowane w specjalnym kamiennym piecu, wszystkie jednak przyprawione aromatycznymi ziołami. Oprócz mięs, Cypryjczycy kochają ziemniaki dlatego podczas trwania meze pojawią się one w kilku odsłonach: gotowane, pieczone lub po prostu jako...frytki. Dobra rada! Jeżeli nie zdołacie zjeść wszystkich podanych...

  • Skąd wziąć witaminę C?

    ...także różne rodzaje kapusty, np. czerwoną (54 mg), białą (48 mg) i kwaszoną (16 mg), a także ziemniaki (16 mg) i inne warzywa, np. brokuły, zielony groszek. Zasobnym źródłem cennej witaminy są także...

Artykuły na temat: gotowane ziemniaki z suszonymi pomidorami
  • Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

    ...i gotuj do zagęszczenia. Pokrojone w plastry mięso serwuj w duecie z sosem. Do polędwiczek możesz podać smażone ziemniaki.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    Podajmy z puree z ziemniaków.

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • ..., w sosie z pieczarkami + kapusta + bazylia, gotowane kulki do rosołu po chińsku, z otrębami, z porem i suszonymi pomidorami, itd. Wszystko jednego dnia.     Jak kurczak, to z ryżem + kukurydza...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Co należy jeść, żeby pozbyć się obrzęków

    Podstawą są produkty bogate w potas, jak np. suszone owoce (morele, rodzynki, figi), a także pomidory, ziemniaki, marchew i seler.

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    ...psiankowatych w diecie (papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażany), tym mniejsze ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Najsilniej ponoć działa papryka. Poprawia krążenie i chroni serce.  Regularne...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...