• Informacje na temat:

    gotowana kapusta kiszona jest za kwasna

Przepisy na temat: gotowana kapusta kiszona jest za kwasna
  • Gotowana kiszona kapusta

    Żeby oczyścić organizm należy sięgnąć po kiszoną kapustę. Nie tylko zawiera wiele witamin, lecz również poprawia przemianę materii i łagodzi stres. Nie zapominajmy o niej w codziennej diecie.

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    ...". Przygotowujemy farsz. Kapustę odciskamy, jeżeli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelewamy ją wodą i dusimy w wywarze z grzybów i w maśle. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy(...) możemy dodać jajko, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Można ją zamknąć w słoiku lub trzymać w lodówce, spożywać na surowo lub zasmażaną. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Poszperałam po przepisach, podpytałam teściową i zrobiłam pierwszą kapustę. Udała się wyśmienicie. Teraz powtarzam ją co roku. Najlepsza domowa kapusta kiszona.

  • Bigos wegetariański

    Najważniejszym i najzdrowszym zarazem składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Wypróbuj nasz przepis w wersji bezmięsnej. Smakuje równie dobrze, jak tradycyjny, a jest bardziej lekkostrawny.

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej jest bardzo długa. Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować,...

  • Soczewica zachwyca

    Jest ulubienicą wegetarian, bo z powodzeniem zastępuje mięso. Ziarenka te bogate są w białko, kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo.

  • Kapusta świetnie komponuje się z kminkiem i jest wprost idealna do obiadu

Artykuły na temat: gotowana kapusta kiszona jest za kwasna
  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    Wiele osób woli pierogi podawane bezpośrednio z garnka z wrzącą wodą. Ja jestem łasy na chrupiące rzeczy, więc i tak na ogół dosmażam je na patelni. Przekonasz się, że przygotowanie większych partii zajmuje relatywnie mniej czasu.

  • Tradycyjny polski bigos

    Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

  • Przepis na bigos idealny

    ...– kapusta bardziej zmięknie. W bigosie lepiej smakują zioła suszone niż świeże. Mielonym pieprzem przypraw bigos na samym końcu, inaczej zgorzknieje. Uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona często jest...

  • Kapuśniak

    Polecamy pyszny kapuśniak

  • Boski bigos Kuby

    ...aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć w ciągu 2 tygodni(...) moczyły, aż będą miękkie. Grzyby odsączamy i drobno kroimy. Wywar z grzybów zostawiamy do późniejszego użycia. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Następnie odsączamy, kroimy drobno...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Każdą potrawę, do której dodajesz białą lub czerwoną kapustę (bigosik, zupę, surówkę), musisz zakwasić. Najlepszy jest sok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego. Robisz kwaśny kapuśniaczek? Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj osobno i dodaj do gotowej już zupy. W kwaśnym wywarze się nie ugotują. Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody. Gdy...

  • Dlaczego należy unikać folii aluminiowej?

    ...nadaje się ani do pieczenia, ani do gotowania, ani też do pakowania kanapek. Istotne jest również to, z jakimi potrawami ją łączymy. Nie powinna mieć kontaktu z żywnością kwaśną np. z owocami cytrusowymi, pomidorami czy kiszoną kapustą. Wyciek szkodliwych substancji z folii jest dużo większy również wtedy, gdy ma styczność z mocnymi, intensywnymi przyprawami. To jednak nie wszystko... aluminium zawiera...

  • Soczewica zachwyca!

    Jest ulubienicą wegetarian, bo z powodzeniem zastępuje mięso. Ziarenka te bogate są w białko, kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo.