• Informacje na temat:

    gorzki smak ryby

Przepisy na temat: gorzki smak ryby
  • Odkrywca smaków

    Zmysł smaku trzeba kształtować tak samo, jak inne sprawności dziecka. W jaki sposób?

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    Kuchnia chińska dla niewtajemniczonych to oryginalny smak i sycący posiłek. Dla tych, którzy wiedzą więcej- walka pięciu żywiołów, które dają nam siłę i witalność.

  • Sekrety kuchni tajskiej

    Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia - przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...jedynie ryby, które wcześniej nie były rozmrażane. Najlepiej jest mrozić ryby świeżo złowione, dzięki czemu nawet po czterech miesiącach w zamrażalniku, będziemy mogli cieszyć się ich wspaniałym smakiem(...) czosnku czy pieprzu, gdyż po podgrzaniu będą miały gorzki smak.  Produktem, który zawsze dobrze się mrozi, jest chleb - niezależnie czy w kawałku, czy pokrojony. Jest on jedynym produktem, który...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...z kakao (czekolady) i chili, które także można określić jako silne "miłosne stymulatory". Z pewnością oryginalna receptura nie przypadłaby większości z nas do gustu - był to zapewne bardzo gorzki, cierpki(...) niewielką ilość sproszkowanego chili oraz szczyptę soli. Pozwoli to przygotować napój cechujący się wielowarstwowym smakiem, w którym będą pobrzmiewały echa starożytnych azteckich praktyk kulinarnych...

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...procesów starzenia organizmu. Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną? Kasza jaglana nie jest żadnym nowym produktem, jednak ze względu na swój specyficzny smak ma również wielu przeciwników.  - Dobrą metodą na pozbycie się lekko gorzkiego posmaku jest 3-krotne płukanie w zimnej wodzie. Można także uprażyć kaszę na suchej patelni, następnie zalać ją wrzątkiem, odlać wodę, ponownie zalać wrzątkiem...

  • ...odżywianie. Żywiołom przypisane są smaki: kwaśny należy do przemiany Drzewa, gorzki to żywioł Ognia, słodki należy do przemiany Ziemi, ostry - Metalu, a słony to przemiana Wody. Do każdej z przemian(...), pożegnajmy się ze smakiem bananów, według teorii Pięciu Przemian te produkty są dla zdecydowanie niekorzystne. Produkty zimne chronią nas przed gorącem, wydawałoby się więc, że są idealne na upały...

Artykuły na temat: gorzki smak ryby
  • Odkrywca smaków

    Zmysł smaku trzeba kształtować tak samo, jak inne sprawności dziecka. W jaki sposób?

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Popraw swoją dietę

    Przetworzone jedzenie bogate w substancję wzmacniającą smak – glutaminian sodu, a także wędliny konserwowane azotanami, mogą pobudzać migrenowe bóle głowy – wynika z analizy, którą publikuje pismo „Headache: The Journal of Head and Face Pain”.

  • Od dawna wiemy, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dotyczy to również lodów. Entuzjastom tego pozornie niewinnego mlecznego deseru udało się wyprodukować niezwykłe kombinacje smaków. Fot. 123RF/Picsel Wenezuela to kraj gorący, w którym amatorów lodów nie brakuje. Jeden z nich, Portugalczyk Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił około 900 smaków lodów. W miejscowości Merida prowadzi on lodziarnię o nazwie Heladeria Coromoto, gdzie codziennie można spróbować lodów w 75 smakach. I są to smaki nie...

  • Dobrana para

    ...​Podczas gotowania kierujemy się przede wszystkim smakiem. Ale są takie składniki, które nie tylko pod tym względem świetnie się komponują. Podane razem, wpływają na zdrowie znacznie korzystniej niż jedzone osobno i na przykład zwiększają odporność czy poprawiają koncentrację. Dlatego warto poświęcić kilka minut na dopracowanie letniego menu. Dietetyk Małgorzata Różańska specjalnie dla nas...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Zmień nawyki żywieniowe

    ..., dlatego trzeba wprowadzić nowe produkty w diecie). Od 4 do 6 miesiąca można zacząć podawać pokarmy uzupełniające. - Warto zacząć od warzyw, gdyż one mają nieco gorzki smak i dobrze, by dzieci się do(...) mięsne, ryby, mleko, jaja i warzywa strączkowe. Ważne jest, by jeść także białko pochodzenia roślinnego. Z badań wynika, że o połowę obniżyło się ryzyko niepłodności u kobiet z zaburzeniem owulacji...

  • Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki. Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com   Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy...

  • Co mówi twoje ciało?

    ...wszystkich grupach narodowościowych, niezależnie od wychowania, występuje odwracanie się ze wstrętem, czy reakcja na gorzki smak. "Mowę ciała można jednak nauczyć się rozumieć i odczytywać oraz świadomie(...) hierarchię między rozmówcami. Kiedy jeden z nich podaje dłoń w poziomie, wyprostowaną, wewnętrzną powierzchnią do dołu, chce w ten sposób zdominować partnera. Z kolei podanie tzw. "martwej ryby" czyli...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...