• Informacje na temat:

    gorące kasztany

Przepisy na temat: gorące kasztany
  • Skąd pochodzą frytki?

    We Francji mówi się o "frytkach z mostu Pont Neuf", które kupcy serwowali po zwycięstwie Rewolucji Francuskiej na jednym z najstarszych mostów w Paryżu. "Proponowali potrawy smażone na głębokim tłuszczu, gorące kasztany i cząstki smażonych ziemniaków" - wyjaśnia historyczka, specjalistka od żywienia Madeleine Ferriere. O "paryskim smaku frytek" pisał XX-wieczny prozaik Louis Ferdinand...

Artykuły na temat: gorące kasztany
  • Gorace kasztany

    ...goszcza gorace kasztany. Sezon na nie trwa praktycznie do stycznia, gdyz na wielu rynkach Bozonarodzeniowych, w grudniu, mozna kosztowac goracych kasztanow, sprzedawanych w papierowych "tytkach", ktore milo rozgrzewaja rece. By jednak upiec kasztany w domu, nie trzeba ich nawet kupowac! Wystarczy dlugi spacer w lesie czy na wsi by uzbierac ich pelen kosz. Mozna je jesc po prostu tak, upieczone...

  • ​Oliwa: Magiczna dzielnica Gdańska

    ...końca XVI w. stał jeden z młynów oliwskich produkujący drut. Miejsce cieszy się popularnością zwłaszcza wśród dzieci, które w gorące dni lata skaczą z kamienia na kamień lub moczą w potoku nogi. Na tym(...) europejskie i modrzew japoński, kasztanowce białe i kasztany jadalne, dęby czerwone i szypułkowe, tulipanowce amerykańskie, brzozy brodawkowate, magnolie drzewiaste oraz daglezje zielone, które zostały...

  • Tradycja ma się dobrze

    .... Wlej ją do gorącej kapusty. Gotuj 2-3 minuty. Królewska kura ze Śródziemnomorza Czas przygotowania: 3-4 godziny Stopień trudności: 3 Nadzienie: 200 g kaszy kuskus, sok z 1 dużej pomarańczy(...) końcem pieczenia wrzuć do brytfanny kasztany i cebulki. Tu znajdziesz specjalny e-book świąteczny, a w nim wiele przydatnych rad jak sprawić, by święta były radosne i... spokojne Śledzie znad...

  • ...kasztanów ugotować w wodzie. Gdy miękkie, spróbować czy dobre, odlać wodę, przykryć serwetą, żeby nie stygły i póki gorące obierać ze skórki tak, aby zostały zupełnie białe. Duże można przepołowić. Zrobić syrop z pół funta cukru w kawałkach i szklanki wody, w którą włożyć w czasie gotowania najmniej ćwierć laski wanilii, niech się gotuje, żeby wanilią przeszedł. Obrane kasztany kłaść w gorący syrop...