• Informacje na temat:

    golonko wędzone pieczone

Przepisy na temat: golonko wędzone pieczone
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...menu mieszkańców Podlasia nie może zabraknąć sękacza, czyli pieczonego na obrotowym rożnie ciasta biszkoptowego, które spływając w czasie pieczenia tworzy zastygające sople.  Wytrawnym specjałem(...) się prażnica, czyli jajecznica przygotowana na boczku lub świeżo wędzonej rybie od lokalnego dostawcy. Na Pomorzu lubianym wielkanocnym daniem jest także gotowana szynka w cieście na ciepło i na zimno...

  • W końcu nadszedł ten czas, kiedy zachciało nam się takiego jedzenia. Cudne, przepyszne, nie odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy.

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ..., który znajduje się tutaj ), - 500 g pieczarek, - 250 g zielonej cebulki, - 200 g wędzonego boczku, - 10 łyżek oleju, 1/8 l octu winnego (białego), - pieprz, sól, - 200 ml bulionu, - 400

  • Na niedzielny obiadek i nie tylko, proponuję mocno aromatyczne golonki indycze.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje(...) górskie wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem i podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser...

  • Golonko po śląsku, po polsku golonka idealny dodatek do tzw. ciapkapusty Dlaczego na Śląsku mówi się golonko a nie golonka? Otóż zarówno w j.czeskim - koleno jak i niemieckim das Eisbein są rodzaju nijakiego i stąd ta forma, ponieważ te 2 języki miały istotny wpływ na ukształtowanie gwary śląskiej.

  • Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:)

  • Pieczone indycze golonki z ziemniakami i pieczarkami podane z warzywną sałatką z kapusty, ogórka i papryk.

  • Golonka to danie, za którym przepadają moi panowie - mąż i dwaj zięciowe. Dlatego gości na naszym stole przy okazji spotkań rodzinnych.

  • Golonkę niepeklowaną piekę brytfannie i podlewam jasnym piwem. Podaję z gotowanymi pyrkami polanymi piwnym sosem, zasmażaną kapustą kiszoną i piwem.

Artykuły na temat: golonko wędzone pieczone
  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    .... Bigos z winem Składniki na 4 porcje: 500 g kapusty kwaszonej, pół główki kapusty białej, 4 suszone grzyby, 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.), 150 g boczku wędzonego, 200

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...formowaniem ciasto jeszcze raz ugniatamy na stolnicy. Miękkie ciasta miesza się łyżką kuchenną. Dzięki temu upieczone ciasto jest bardziej zbite. Karyncki Reindling (pieczony w foremce(...) podaje się do Reindlinga z szynką. Pasuje także jako dodatek do świeżo ugotowanej gorącej szynki lub wędzonego mięsa.   Chrzan z jajkiem 2  Składniki: 4 jajka ok. 50 g chrzanu 1 łyżka octu...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    .... Zostało ci trochę galaretki? Na półmisku ułóż np. marynowane szparagi owinięte w plastry szynki, przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo, różyczki z wędzonego łososia. Pomiędzy wsyp np. kukurydzę...

  • Więcej zielonego

    ...przypraw, kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku, warzywa konserwowe, sery topione oraz typu feta, ryby wędzone i wędliny. A co z tłuszczami? Do dyspozycji mamy dwie-trzy łyżeczki na dobę. Jakie to...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...powstaje ponad 100 mg kwasu moczowego. Są to: ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, mięso: cielęcina, jagnięcina, wołowina (rostbef...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje(...) górskie wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem i podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser...