• Informacje na temat:

    golonko wedzone gotowane

Przepisy na temat: golonko wedzone gotowane
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...polskim wielkanocnym stole muszą pojawić się kurze jajka ugotowane na twardo. Bez względu na to, czy podane zostaną saute czy w galarecie, powinien towarzyszyć im pyszny sos. Szczególnie dobrze wiedzą o tym(...) przygotowane w tradycyjny sposób dania, które smakują jak u mamy i zachwycą domowników. Od wielu lat także Restauracja Hawełka wspiera mieszkańców Krakowa w przygotowaniu świątecznych przysmaków.  W tym...

  • Golonko po śląsku, po polsku golonka idealny dodatek do tzw. ciapkapusty Dlaczego na Śląsku mówi się golonko a nie golonka? Otóż zarówno w j.czeskim - koleno jak i niemieckim das Eisbein są rodzaju nijakiego i stąd ta forma, ponieważ te 2 języki miały istotny wpływ na ukształtowanie gwary śląskiej.

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...g. sera Ementaler Przygotowanie: Szpecle wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu . Ugotowane szpecle odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Pieczarki...

  • Śniadanie na piątkę. Gotowane jajka na sałatce z rzodkiewek, pora, czosnku i krewetek, oraz wędzonego łososia z dodatkiem kawiora i kolendry. Uczta smaków i moc witamin. :)

  • Danie idealne na gorące dni, które idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub przekąski.

  • Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:)

  • Super rozgrzewające danie.

  • Przysmak chyba wszystkich panów. Od czasu do czasu trzeba zadowolić ich podniebienia.

  • Gotowane klopsiki ,doskonałe na obiad , proste do wykonania i smaczne . Sycą a zawierają niewiele kalorii.

  • Jak u mamy.

Artykuły na temat: golonko wedzone gotowane
  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Zgodnie z tradycją karnawał żegnamy suto.

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...    Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski, podsmażyć na solidnej patelni, gotowane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, dodać do boczku, podsmażyć, przykryć grubymi na pół palca plastrami sera, posolić i popieprzyć. Jak tylko ser zacznie się...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ...(najlepiej w specjalnym foliowym rękawie). Szykujemy galarety Warto zalać nią ugotowane dzwonka ryby albo pokrojone mięso golonki - otrzymasz wykwintne przystawki idealne na świąteczną biesiadę. Zostało ci trochę galaretki? Na półmisku ułóż np. marynowane szparagi owinięte w plastry szynki, przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo, różyczki z wędzonego łososia. Pomiędzy wsyp np. kukurydzę...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Więcej zielonego

    ​Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, cukru, soli i stanowczo za mało warzyw. Nowa piramida zdrowego żywienia koryguje te błędy. O tym, jak zawarte w niej wskazówki przenieść do codziennej diety, z jej twórcą, prof. Mirosławem Jaroszem, rozmawia Katarzyna Koper.

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Dnę pokonasz dietą

    ​Podagra lub choroba bogaczy to potoczne określenia dny moczanowej. Niegdyś zapadali na nią przeważnie ci, którzy jadali zbyt dużo mięsa. Jest to choroba przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu kwasu moczowego.

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...